Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Margarynę stopić i wystudzić. Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać zakwas i wymieszać. Wlać wodę i ponownie zamieszać. Następnie wsypać obie mąki i płatki oraz sól, które należy wcześniej rozdrobnić np. miksując w rozdrabniaczu. Te składniki wyrobić łyżką drewnianą aż się połączą i dodać na końcu margarynę i wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury otoczenia.


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    msmors

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Olga_SK

    zapowiada się smakowicie!
  • 2
    20150824_185523
    Opublikowano

    idealme

    uwielbiam chleby domowej roboty!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Janina

    Bardzo smaczny chlebek
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Tak myślałam, że to Twój przepis bo kusisz ostatnio tymi chlebkami, oj kusisz :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !