Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA NA BUŁCE

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki czerstwe 5 szt.
mleko 1/2 litra
jaja 3 szt.
cukier 10 dag
jabłka 1 kg
masło 10 dag
cukier puder 4 dag
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA NA BUŁCE

Wykonanie:
Bułkę pokroić w cienkie kromki, zalać mlekiem, gdy nasiąkną odcisnąć, wbić jaja. Tortownice wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem i cynamonem. Rozmiękczoną bułkę podzielić na trzy części. Spód tortownicy wyłożyć 1 częścią bułki na nią nałożyć połowę jabłek, ponownie bułkę i znowu jabłka. Przykryć reszta bułki, skropić roztopionym masłem, posypać wiórkami. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.04.2013 09:38
Piekę podobną szarlotkę, ale pszenne pieczywo kroję w kostkę, a mleko roztrzepuję z jajkami i takim płynem nasączam kosteczki bułki na każdą warstwę :) Jest niezwykle delikatna :)
Janina 28.04.2013 22:17
Ciekawy przepis
Monika58 28.04.2013 21:42
pyszna szarlotka
dianix 28.04.2013 21:03
świetne :):)):]
Rafał3 28.04.2013 20:39
apetycznie i wygląda i smakuje
Boska_Agatka 28.04.2013 20:37
pyszności polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak