Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebule faszerowane tuńczykiem z rodzynkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rodzynki 30 gr
tuńczyk kawałki w oleju 150 gr
cebule 4-5 szt
parmezan starty 60-80 gr
śmietana 100 ml
żółtko jajek 1 szt
pietruszka 1 pęczek
sól do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Cebule faszerowane tuńczykiem z rodzynkami

Kroki postępowania

1
1.Cebulę obrać, przekroić wszerz na wysokości 3/4, zalać gorącą wodą, dodać kostkę bulionową (opcjonalnie,jeśli ktoś nie lubi lub nie ma można też doprawić solą,pieprzem,kilkoma łyżkami oleju) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni 30-40 minut. Przykryć folią aluminiową.
2.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Krok 1 - Cebule faszerowane tuńczykiem z rodzynkami foto
2
3.Po wyjęciu z piekarnika,cebule ostudzić i wyjąć środki. Resztek cebuli nie wyrzucać.
Krok 2 - Cebule faszerowane tuńczykiem z rodzynkami foto
3
4.Do rondelka wlać śmietanę,dodać żółtko i połowę sera. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i na małym ogniu gotować 1-2 minuty. Ostudzić.
Krok 3 - Cebule faszerowane tuńczykiem z rodzynkami foto
4
5.Farsz: Do bazy śmietanowej dodać odciśnięte z wody rodzynki, tuńczyka, posiekaną nać pietruszki oraz troszkę posiekanych środków wyjętych z cebuli. Wymieszać dokładnie.
Krok 4 - Cebule faszerowane tuńczykiem z rodzynkami foto
5
6.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, środkami wyjętymi z cebuli pokryć dno; Każdą cebulę napełnić farszem, całość jeszcze posypać obficie parmezanem, polać olejem z oliwek, posypać solą i pieprzem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni ok 20-25 minut ( do zarumienienia całości).
Krok 5 - Cebule faszerowane tuńczykiem z rodzynkami foto
6
A tak wyglądają po upieczeniu.
Krok 6 - Cebule faszerowane tuńczykiem z rodzynkami foto
7
.. w przekroju..
Krok 7 - Cebule faszerowane tuńczykiem z rodzynkami foto
8
Smacznego!
Krok 8 - Cebule faszerowane tuńczykiem z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 09.03.2014 18:14
ciekawe :)
fotoviderek 02.03.2014 10:08
Super potrawa, ślicznie wygląda :)
EmciaPichci 21.10.2013 07:30
pomysł genialny, jestem ciekawa jak to smakuje ;)
Alex_M 11.10.2013 14:01
wspaniałe danie :)
Milena87 08.06.2013 22:18
ciekawy pomysł z tymi cebulami
aisza1 07.06.2013 06:56
jak dla mnie rewelacja
Malinka 03.06.2013 14:33
Przepis rewelacja! Przy najbliższej okazji na pewno wypróbuję!
jozefinach 24.05.2013 11:41
Zjadłabym z wielką ochotą. Podoba mi się kompozycja zdjęcia głównego.
caralajna 02.05.2013 15:25
te cebulki są tak śliczne, że mam ochotę sobie takie zrobić :) myślę że byłyby też fajną przekąską na nieduże spotkanie towarzyskie
dwa pokoje z kuchnią 27.04.2013 23:07
ja wymieniałabym tylko u siebie rodzynki na cokolwiek innego, ale przepis bardzo ciekawy1
Poison1988 27.04.2013 22:53
bardzo ładnie się prezentuje :) jestem ciekawa smaku, będzie trzeba przetestować :)
kriko 27.04.2013 20:54
pyszne cebulki
owca441 27.04.2013 20:15
ciekawe jak to smakuje
Marta11 27.04.2013 17:55
ciekawy pomysl
Krzysztof15 27.04.2013 17:49
super cebulka a nadzienie pycha
Olga_SK 27.04.2013 17:40
fajne połączenie smaków - zaskakujące lekko, ale pewnie smakowite!
Megg 27.04.2013 17:20
wygląda bardzo ciekawie
Janina 27.04.2013 16:52
Ciekawy przepis
reniatka 27.04.2013 16:41
fajny pomysł na te cebule
IwonaDD 27.04.2013 16:19
delikatny smak, coś miedzy słonym z retrosmakiem słodkim, ale tez duzo zalezy jakich składników się użyje, ja użyłam cebulę białą, bo jest delikatna, również tuńczyk powinien być pierwsza klasa, użyłam rio mare;
Monika78 27.04.2013 16:13
nigdy nie jadłam, jestem bardzo ciekawa smaku, ale wygląda super i zachęcająco
leonowie 27.04.2013 16:00
ciekawe jak to razem smakuje:)
gusia1000 27.04.2013 15:26
Warto to zrobić.
paulina2157 27.04.2013 15:21
ciekawa jestem smaku takiego zestawienia składników

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak