Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z indyka pieczona z warzywami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z indyka pieczona z warzywami

Kroki postępowania

1
Pierś z indyka rozkrajamy tak by uzyskać jak największą płaską powierzchnię. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką , zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej 1h do lodówki. ( najlepiej an całą noc).
Krok 1 - Pierś z indyka pieczona z warzywami foto
2
Warzywa ( oprócz jednej marchewki i selera, które zostawiamy do nadzienia) obieramy i kroimy na cząstki, układamy na dnie blachy do pieczenia, dodajemy listki laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie.
Indyka odwijamy, nadziewamy pozostałą zblanszowaną marchewką i selerem pokrojonymi w cienkie słupki. Zwijamy ciasno. Wkładamy w siatkę do wędzenia lub związujemy za pomocą sznurka.
Tak przygotowaną roladę układamy na warzywach, całość podlewamy wodą ( z której zrobi się nam rosołek) i winem( ile tej wody i wina wlejemy zależy także od rozmiarów blachy, mięso ma raczej nie być zanurzone , ja używałam blachy z rusztem pod spodem) Na wierzch rolady wklepujemy suszony czosnek niedzwiedzi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 2 h podlewając co jakiś czas powstałym rosołem. Najlepiej sprawdzać mięso za pomocą termometru.
Krok 2 - Pierś z indyka pieczona z warzywami foto
3
Ziemniaczki dokładnie szorujemy, przekładamy do miski dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku, oregano i curry, dokładnie mieszamy. Na patelnie elektryczną wlewamy odrobinę oleju i układamy ziemniaczki, dusimy pod przykryciem do miękkości. - Można takie same przygotować w piekarniku lub na zwykłej patelni, ważne żeby ziemniaczki nie leżały jeden na drugim i każdy dotykał patelni.
Krok 3 - Pierś z indyka pieczona z warzywami foto
4
Po wyjęciu schabu zlewamy sos który powstał z rosołku, wina i soków z mięska, zagotowujemy ze śmietanką, doprawiamy i zagęszczamy w razie potrzeby.
Podajemy mięso polane sosem z ziemniakami.
Krok 4 - Pierś z indyka pieczona z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulisia_elk 28.04.2013 16:07
W składnikach była pomyłka, edytowałam i coś się w ogóle pomieszało, zgłosiłam do usunięcia i wstawię jeszcze raz, bo z edycją składników jest problem , opis się edytuje, a składniki z dużym opóźnieniem
Megg 27.04.2013 17:35
wygląda bardzo smakowicie!!!
Janina 27.04.2013 17:01
Bardzo smaczne jedzonko
gosia1988 27.04.2013 15:49
super danie
iwi 27.04.2013 12:53
Smaczne danie.
mela25 27.04.2013 12:06
oj tak pycha
idealme 27.04.2013 11:49
ale pyszne palce lizać!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak