Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crepez Suzette

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 40 g
sok z cytryny 15 ml
skórka z pomarańczy
sok z pomarańczy 125 ml
likier pomarańczowy 2 łyżeczki
masło 30 g
mąka 120 g
jaja 2 szt
mleko 3,2% 220 mlo
szczypta soli
masło 2 łyżki
woda gazowana

Przepis i sposób przygotowania na: Crepez Suzette

Z produktów zamieszczonych na liście od mąka 120g do woda gazowana robimy ciasto na naleśniki. Masło należy rozpuścić. Zmiksować wszystkie wyszczególnione składniki. Naleśniki muszą być bardzo cienkie.

Do przygotowania pomarańczowego kremu.
Na patelni razem z sokiem z cytryny smażyć cukier max do 2 minut, żeby się z karmelizował. Trzeba uważać żeby się nie przypalił do patelni. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy sok, likier i masło. Wszystko delikatnie mieszamy. Odstawiamy żeby lekko wystygło i zgęstniało. Każdego naleśnika smarujemy ok jedną łyżką kremu pomarańczowego. Na pozostałej części kremu osmażamy naleśniki. Ja je podałam z waniliowym mascarpone. Zmieszałam 4 łyżki serka z 2 łyżkami syropu waniliowego.

Można w taki sam sposób zrobić krem cytrynowy zamieniając proporcje pomarańczy i cytryny i wtedy dodajemy skórkę z cytryny.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 27.04.2013 10:20
Przepyszne naleśniki. Mniam!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak