Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka na kiszonej kapuście

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tylne golonki 2
każda po 1,2 kg
marchewki 2
pietruszka 1
cebula 1
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarnistego pieprzu 1/3 łyżeczka
ziarna ziela angielskiego 2
kapusty kiszonej 1,5 kg
sosu sojowego 3 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprzu 3 szczypty
ostrej papryki 3 szczypty
smalec 3/4 ze skwarkami i cebulą

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka na kiszonej kapuście

Kroki postępowania

1
2 tylne golonki ( każda po 1,2 kg )
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1,5 kg kapusty kiszonej
3/4 szk smalcu ze skwarkami i cebulą
3 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
pieprz do smaku
3 szczypty pieprzu
3 szczypty ostrej papryki

Golonki dokładnie umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Włożyć je do garnka ( ja użyłam szybkowaru ), zalać zimną wodą i dodać liść laurowy, ziele, pieprz oraz obraną marchew i pietruszkę a także cebulę. Gotować golonki prawie do miękkości. W drugim garnku ugotować kapustę i odcedzić. Gdy kapusta będzie odcedzona na patelni roztopić smalec i dodać go do kapusty po czym doprawić ją do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym oraz cukrem.
Krok 1 - Golonka na kiszonej kapuście foto
2
Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno ułożyć część kapusty, na kapustę położyć golonki i oprószyć je papryką.
Krok 2 - Golonka na kiszonej kapuście foto
3
Dookoła golonek wyłożyć resztę kapusty i wszystko zalać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek.
Krok 3 - Golonka na kiszonej kapuście foto
4
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika bez przykrycia nastawionego na temperaturę 180 stopni i zapiekać 40 minut. Podawać na gorąco.
Krok 4 - Golonka na kiszonej kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 30.07.2015 07:53
golonka wygląda idealnie
idealme 27.04.2013 11:48
ale pyszne palce lizać!
magdziorka6 26.04.2013 23:10
bardzo dobra potwierdzam
babajaga1969 26.04.2013 21:05
mięso wieprzowe w połączeniu z kapustą kiszoną jest pyszne - smaczny przepis
Magda24 26.04.2013 20:54
pyszna musi być tak podana
Krzysztof15 26.04.2013 20:29
pyszna uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak