Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z jagodami goji

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do sushi 1 szkl
woda 1,5 szkl
ocet ryżowy 2 łyżki
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
wędzony łosoś 1 opakowanie
wasabi 1 szt
algi morskie 1 opakowanie
jagody goji 1/2 suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z jagodami goji

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy ryż. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż uciekająca woda przestanie być mętna. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy nie mieszając aż wsiąknie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie rozkładamy ryz na dużej tacy by ostygł.
Krok 1 - Sushi z jagodami goji foto
2
Przygotowujemy zaprawę. Na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie ryżowym. Tak przygotowaną zaprawą polewamy ryż i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Sushi z jagodami goji foto
3
Na macie do zawijania układamy algę morską. Układamy na niej cienką warstwę ryżu pozostawiając na końcu margines. Smarujemy odrobiną wasabi na 1/3 wysokości od siebie. Układamy kawałki łososia oraz jagody goji. Zawijamy.
Krok 3 - Sushi z jagodami goji foto
4
Gotową rolkę kroimy na 8 kawałków. Podajemy z sosem sojowym.
Krok 4 - Sushi z jagodami goji foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 26.04.2013 17:11
prezentują się bardzo smakowicie!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak