Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paratha z warzywnym nadzieniem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
sól 2 szczypty
mąka do podsypania sporo
Nadzienie:
ziemniak 1 średni
mieszanka warzyw 1 szkl.
czerwone chili 1 szt.
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 1 łyżka
sól do smaku
imbir starty 1/2 łyżeczki
czosnek 1/2 rozgnieciony
woda 125 ml
natka kolendry 1 (suszona)

Przepis i sposób przygotowania na: Paratha z warzywnym nadzieniem

Kroki postępowania

1
*Daję po 1/4 szkl. startej marchewki, startego selera, drobno pokrojonej czerwonej papryki i mrożonego groszku. Uwaga ułatwiająca pracę: warzyw nie powinno być więcej, może być ciut mniej.

**Mam suszoną zieloną kolendrę i bardzo fajnie się sprawdza. Można dać zamiast niej 1 łyżkę posiekanej świeżej lub jak się jej nie ma wcale - po prostu zrezygnować.


4 sztuki:
Przesiać mąkę do miski, dodać sól i wymieszać.
Krok 1 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
2
Zrobić dołek, wlać wodę i wyrobić ciasto, zagniatając.
Krok 2 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
3
Wyrabiać przez chwilę na blacie, po czym uformować kulę, podzielić na 4 części i wsadzić z powrotem do miski. Przykryć i odłożyć na minimum 30-40 minut. Można podzielić na porcje tuż przed wałkowaniem.
Krok 3 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
4
Ziemniaka wyszorować, ugotować w mundurku, przestudzić i obrać. Jeszcze ciepłego rozgnieść lub utłuc. Przełożyć do miski i wystudzić. Puree powinno być maksymalnie 1/2 szklanki. Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia, czyli ugotować na obiad trochę więcej, odłożyć potłuczonych pół szklanki i wsadzić do lodówki pod przykryciem.
Krok 4 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
5
Chili oczyścić z nasion, drobno pokroić...
Krok 5 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
6
...i dodać do ziemniaków.
Krok 6 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
7
W rondelku zagotować osoloną lekko wodę. Marchew i selera zetrzeć na dużej tarce.
Krok 7 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
8
Paprykę pokroić w małą kosteczkę, groszek pozostawić bez zmian.
Krok 8 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
9
Gdy woda zawrze, wrzucić wszystkie warzywa i gotować 3-4 minuty. Powinny zmięknąć. Odcedzić i wystudzić.
Krok 9 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
10
Wrzucić warzywa do miski z ziemniakiem i chili, dodać garam masala, pastę czosnkowo-imbirową, dodać kolendrę i posiekaną natkę.
Krok 10 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
11
Dłonią wszystko dobrze wymieszać, doprawić solą i wymieszać powtórnie. Podzielić na 4 części.
Krok 11 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
12
Najlepiej wyjmować z miski po jednym kawałku ciasta na raz. Uformować kulkę i spłaszczyć na krążek tak, aby brzegi były nieco cieńsze niż środek. Średnicy około 10-11 cm. Podsypując mąką, co teraz będzie częstą czynnością.
Krok 12 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
13
Na środku ciasta ułożyć porcję nadzienia i...
Krok 13 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
14
...i podnieść brzegi ciasta do góry.
Krok 14 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
15
Dobrze zlepić, docisnąć formując kulkę.
Krok 15 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
16
Odwrócić całość, aby zlepienie było pod spodem. Spłaszczyć.
Krok 16 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
17
Rozwałkować na płaski placek średnicy ok. 15-17 cm, bardzo często odwracając i podsypując mąką.
Krok 17 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
18
Nie przejmować się dziurami powstałymi przez groszek i paprykę - posypać je mąką. Będą fajnie wyglądały po usmażeniu.
Krok 18 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
19
Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca wlać około łyżeczkę oleju (lub wrzucić odrobinę ghee) i rozprowadzić na dnie. Ułożyć chleb i smażyć, aż się lekko zrumieni od spodu.
Krok 19 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
20
Przewrócić, podlać odrobinką oleju i smażyć znów do lekkiego zrumienienia. Odwrócić znów, znów podlać odrobinką oleju (zamiast oleju odrobina ghee) i smażyć co chwilę odwracając, aż ciasto przestanie być surowe. Już bez podlewania olejem. Można posiłkować się drewnianą łopatką - dociskając chlebek.
Krok 20 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto
21
Podczas smażenia jednego można rozwałkować następny. Powtarzać w ten sam sposób. Pysznie smakuje z raitą. Odstawiony na dłuższą chwilę robi się miękki nie tracąc jednak swoich walorów. Za to daje się bardzo łatwo zrolować.

Paratha to indyjski chlebek znany również w Pakistanie i Bangladeszu. Przepis na pastę czosnkowo-imbirową i raitę znajdziecie wśród moich przepisów.
Krok 21 - Paratha z warzywnym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 09.03.2014 18:12
wygląda rewelacyjnie
IZABELA29 03.11.2013 16:19
lubię tak precyzyjnie pokazane przepisy kpk
Klausia 27.05.2013 11:34
dostałam ślinotoku od czytania składników :)
mysza75 16.05.2013 15:18
potrawa boska, pierwszy raz o niej słyszę, jestem pełna podziwu dla ciebie :-)
fotoviderek 28.04.2013 07:49
Świetne danie :)
paulisia_elk 26.04.2013 23:49
Świetny przepis !
borgia 26.04.2013 21:21
Tak Pyzo, indyjska. Henryko bardzo fajnie smakuje. Podobno świetny do nadziania i często używany jest paneer. Spotkałam się z przepisem z rozdrobnionym kalafiorem i obiecałam sobie, że muszę spróbować, ale jakoś tak mi schodzi. Iwonko wszystko da się ogarnąć. Te robiłam łącznie z raitą w tym samym dniu, ale farsz można przygotować dzień wcześniej - tylko wyjąć z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej. Najgorsze jest wałkowanie - trzeba się nastawić na to, że pierwszy może wyjść trochę kiepsko.
Henryka2 26.04.2013 20:57
Ciekawa jestem smaku.
SmacznaPyza 26.04.2013 19:50
fajnie to wygląda - czy to jakaś potrawa indyjska ?
Megg 26.04.2013 17:12
oj musi być bardzo bardzo pyszne!!!
IwonaDD 26.04.2013 16:43
strasznie dużo pracy musiałaś włożyć w ten przepis,ale za to efekt rewelacyjny
migotka28 26.04.2013 16:13
ciekawy przepis
muffina 26.04.2013 15:51
bezcenne:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak