Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fish & chips z sielawy z chłodnikiem na botwince i rakach Marcina Budynka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bukiet sałat 40 g
szyjki rakowe 40 g
cytryna 1 szt
mąka 100 g
ziemniaki 200 g
sól do smaku
sielawa 100 g
jogurt naturalny 50 ml
pieprz mielony do smaku
jajko 1 szt
botwina 50 g
proszek do pieczenia 1 g
musztarda 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Fish & chips z sielawy z chłodnikiem na botwince i rakach Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:
Sielawy czyścimy, odcinamy głowy, usuwamy ości, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, bardzo zimnej wody, jajka i proszku do pieczenia robimy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu (najlepiej na oleju słonecznikowym).
Podajemy na bukiecie sałat z bardzo cienkimi frytkami.
Aby przygotować sos gotujemy szyjki rakowe ok. 5 minut, kroimy i łączymy ze zmiksowanymi liśćmi botwinki, jogurtem i musztardą. Doprawiamy koprem i sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 13.04.2014 17:28
pomysłowo podane
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 15:27
Pięknie wyglądające danie
miki47 26.04.2013 15:37
interesujący przepis
jozefinach 26.04.2013 15:21
Zapowiada się smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak