Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny biszkopt bezowy z musem z mango
Dwa jajka i cztery żółtka utrzeć na pulchną białą masę z cukrem. Miksować na niskich obrotach dodając po łyżce mąki ziemniacznej oraz proszek do pieczenia. Macę wyłożyć na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 22 cm. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Beza:
Białka ubić na sztywną masę. Ciągle miksując dodawać cukier a na końcu ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę wyłożyć na papier do pieczenia formując w okrąg o średnicy około 22 cm. Włożyć na blachę do piekarnika na 10 na 180 stopni a następnie zmniejszyć temperatyrę do 100 stopni i suszyć bezę około 2,5 godziny.
KREM:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i ubijać aż masa będzie gładka (na niskich obrotach).
Masę podzielić na pół.
Mango obrać i pokroić w kostkę. Połowę pokrojonych owoców delikatnie odcisnąć z soku i dodać do połowy masy - delikatnie zmiksować tak aby w masie pozostał małe kawałki mango.
Obie masy wsadzić do lodówki.
MUS Z Mango:
Pozostałą część mango oraz soku z mango zmiksować na gładka masę, dodać sok z cytryny oraz świeżą miętę. Ponownie zmiksować (można dodać łyżkę brązowego cukru ale nie koniecznie).
Gotowy mus wsadzić do lodówki.
Upieczony biszkopt posmarować masą z mango. Na masie ułożyć bezę i posmarować pozostałym białym kremem. Całość polać musem z mango.