Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny biszkopt bezowy z musem z mango

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
żółtko jajek 2
cukier 6 łyżek
mąka ziemniaczana 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 6
cukier 250 gram
ocet 1 łyżka
mąka ziemniaczna 1 łyżka
mascarpone 250 gram
śmietana 30% 400 ml
Mango dojżałe 2
cukier waniliowy 1
skórka z cytryny 1 łyżka
sok z połowy cytryny
świeża mięta 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny biszkopt bezowy z musem z mango

BISZKOPT:

Dwa jajka i cztery żółtka utrzeć na pulchną białą masę z cukrem. Miksować na niskich obrotach dodając po łyżce mąki ziemniacznej oraz proszek do pieczenia. Macę wyłożyć na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 22 cm. Piec około 25 minut w 180 stopniach.

Beza:
Białka ubić na sztywną masę. Ciągle miksując dodawać cukier a na końcu ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę wyłożyć na papier do pieczenia formując w okrąg o średnicy około 22 cm. Włożyć na blachę do piekarnika na 10 na 180 stopni a następnie zmniejszyć temperatyrę do 100 stopni i suszyć bezę około 2,5 godziny.

KREM:
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i ubijać aż masa będzie gładka (na niskich obrotach).
Masę podzielić na pół.
Mango obrać i pokroić w kostkę. Połowę pokrojonych owoców delikatnie odcisnąć z soku i dodać do połowy masy - delikatnie zmiksować tak aby w masie pozostał małe kawałki mango.
Obie masy wsadzić do lodówki.

MUS Z Mango:
Pozostałą część mango oraz soku z mango zmiksować na gładka masę, dodać sok z cytryny oraz świeżą miętę. Ponownie zmiksować (można dodać łyżkę brązowego cukru ale nie koniecznie).
Gotowy mus wsadzić do lodówki.

Upieczony biszkopt posmarować masą z mango. Na masie ułożyć bezę i posmarować pozostałym białym kremem. Całość polać musem z mango.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 29.04.2013 21:18
bardzo dobre ciasto
Zdzisław 26.04.2013 15:18
smaczne ciasto
Juleczka20 26.04.2013 11:17
wspaniałe!!
bietka 26.04.2013 09:56
poproszę kawałeczek :)
gosia561 26.04.2013 09:35
wygląda cudnie
Janina 26.04.2013 09:26
Bardzo smaczne ciacho
joanna__s 26.04.2013 09:14
Niebo w gębie :)
2milutka 26.04.2013 08:55
musi być pychotka!
ewka1978 26.04.2013 08:33
ale to musi być smaczne
Rafał3 26.04.2013 08:26
pyszności z fantazją :)
Pyszota 26.04.2013 08:23
cóż, rewelacja
Boska_Agatka 26.04.2013 08:23
pysznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje
Ola1984 26.04.2013 08:22
Uwielbiam mango w każdej postaci. Twoja propozycja jest bardzo kusząca ;)
Konczi 26.04.2013 07:59
zapowiada się smakowicie, fajny mus
paulina2157 26.04.2013 07:41
super wygląda, a z beza musi być pycha
katarzynagotuje 25.04.2013 23:04
Na pewno bardzo dobre;)
migotka28 25.04.2013 22:30
ale ładnie wygląda
Bernadeta1 25.04.2013 22:22
ciekawy przepis i zapewne pyszne ciasto
IwonaDD 25.04.2013 22:19
pyszności z fantazją :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak