Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z bigosem w panierce z zarodków pszennych

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szkl
jajko 2 szt
mleko 3,2% 1 szkl
woda gazowana 1 szkl
Pietruszka Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
olej 4 łyżki
bigos 1 kg
Panierka:
jajko 2 szt
mąka 0,5 szkl
zarodki pszenne 15 dag
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z bigosem w panierce z zarodków pszennych

Kroki postępowania

1
2 szkl mąki, 2 jajka, mleko, wodę gazowaną, pietruszkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i pieprz, mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Dodajemy olej i ponownie mieszamy.
Krok 1 - Krokiety z bigosem  w panierce z zarodków pszennych foto
2
Naleśniki smażymy na rozgrzanej, posmarowanej bardzo małą ilością oleju patelni. Nie trzeba dużo oleju, ciasto naleśnikowe zawiera olej i nie powinno przywierać do patelni. W razie potrzeby należy dodać do ciasta większą ilość oleju. Smażymy z obydwu stron.
Krok 2 - Krokiety z bigosem  w panierce z zarodków pszennych foto
3
Usmażone naleśniki układamy na talerzu i gdy już wszystkie będą gotowe nakładamy na nie bigos.
Krok 3 - Krokiety z bigosem  w panierce z zarodków pszennych foto
4
Ja użyłam bigos wykonany wg mojego przepisu:http://www.doradcasmaku.pl/przepis/279612/bigos-z-pomarancza.html Nakładamy niewielką porcję, żeby nam się nie wylewała z naleśnika i zawijamy.
Krok 4 - Krokiety z bigosem  w panierce z zarodków pszennych foto
5
Tak wyglądały moje zawinięte krokiety. Sposób zawijania jest dowolny, ważne, żeby farsz nie wypływał ze środka.
Krok 5 - Krokiety z bigosem  w panierce z zarodków pszennych foto
6
Każdego krokieta panierujemy: w mące, jajku i zarodkach pszennych.
Krok 6 - Krokiety z bigosem  w panierce z zarodków pszennych foto
7
Panierowane krokiety przysmażamy na patelni, aż panierka zrobi się lekko brązowa. SMACZNEGO!
Krok 7 - Krokiety z bigosem  w panierce z zarodków pszennych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 08.10.2013 23:18
Ciekawy pomysł na farsz
Sarenka 05.07.2013 08:03
Fajny przepis - eksperymentalny.
Alex_M 27.04.2013 11:18
swietny pomysl na wykorzystanie bigosu!!
Poison1988 26.04.2013 15:09
wyglądają rewelacyjnie :)
fotoviderek 26.04.2013 07:19
Rewelacyjne krokiety :)
Monika58 25.04.2013 21:47
ciekawe połączenie - musi być smaczne
kasienka23 25.04.2013 17:21
ja zazwyczaj robię z bigosem, oszczędność czasu jeżeli mam akurat zamrożony albo zaprawiony w słoiku bigos :)
Kasia35 25.04.2013 15:23
smaczne - krokietów z bigosem jeszcze nie jadłam - spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak