Grill: Szaszłyczki z mięsa baraniego z kardamonem podane z sałatką z cebuli i papryki

Grill: Szaszłyczki z mięsa baraniego z kardamonem podane z sałatką z cebuli i papryki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • baraniny (ew. cielęciny)

    800 g
  • cebula

    1
  • oliwy z oliwek

    2 łyżki
  • czosnku

    3 ząbki
  • pęczek kolendry

    1 sztuka
  • sól

  • kardamon

  • sos

  • świeżej mięty

    kilka gałązek
  • czosnku

    2 ząbki
  • sól

  • cukier

  • Sałatka:

  • cebula

    1 sztuka
  • kolorowe, oczyszczone papryki

    2
  • oliwy z oliwek

    2 łyżki
  • pietruszki

    1 mały pęczek
  • sól

  • jogurt grecki

    100 ml
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki i dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie. Pod koniec dodać posiekaną kolendrę i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, doprawić kardamonem, papryką, imbirem, solą i pieprzem. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka oraz posiekaną miętę. Sos doprawić do smaku wyciśniętym czosnkiem, cukrem, solą i czarnym pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę upiec na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Warzywa połączyć, dodać oliwę, posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku. Kotleciki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia7

20.04.2014 23:30
ciekawe szaszłyki

as28

31.03.2014 20:44
ciekawy przepis

sylwia_sl

24.02.2014 08:39
zabieram przepis do siebie :)

Edith85

20.12.2013 22:04
wyglądają pięknie

EwelinkA_93

21.10.2013 10:55
ciekawe danie

Jastinka

20.09.2013 12:45
ciekawy pomysł na baraninę

usmiech

08.09.2013 20:34
bardzo ciekawe

Sarenka

01.08.2013 08:00
Fajny przepis na grilla...

AURELKA

08.05.2013 20:44
znakomite jedzenie

Ewa104

25.04.2013 16:18
Chętnie bym spróbowała.Nigdy nie jadłam baraniny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat