Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 200 g
masło 100 g
jajko 1
sól szczypta
Farsz:
szpinak 450 g
cebula 1
czosnek 2
kukurydza 2 łyżki
surimi 100 g
sól
pieprz
mleko 200 ml
jajko 1
oliwa
oregano 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkować i włożyć do foremki na tartę. Lekko powbijać widelcem. Piec w 180 st. C z obciążeniem ok. 7 min. Odstawić.
Krok 1 - Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą foto
2
Szpinak rozmrozić na patelni.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, doda szpinak i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać kukurydzę.
Mleko wymieszać jajkiem i pod koniec smażenia wlać do szpinaku. Delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą foto
3
Farsz przelać do ciasta. Paluszki surimi przeciąć wzdłuż i ułożyć na tartę.
Krok 3 - Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą foto
4
Piec w 180 st. C ok. 20-25 min.
Krok 4 - Szpinakowa tarta z paluszkami surimi i kukurydzą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 20.04.2014 11:42
cudna sprawa
EmciaPichci 08.04.2014 07:44
mmm jak pysznie :)
Pyszota 14.02.2014 10:45
kris04 -> forma ma 27 cm i 200 g mąki w zupełności wystarczy, ciasto nie jest ani zbyt cienkie, ani za grube. Piec z obciążeniem to znaczy piec z np. fasolą na folii aluminiowej, aby ciasto nie zmieniło swojego kształtu.
kris04 11.02.2014 22:17
Przepis nie zawiera informacji do jakiej wielkości (średnicy) formy jest przewidziana ta ilość mąki. Na moje oko 200 g mąki to bardzo mała tarta a na zdjęciu wygląda na 27-34 cm średnicy. Z 200 g mąki wyjdzie strasznie cieniutki placuszek do tej tarty."Piec z obciążeniem" -należy chyba wyjaśnić co to znaczy....
marcia7 21.11.2013 16:17
pyszny ten farsz
caralajna 01.05.2013 06:55
ładnie wygląda
kate.500 29.04.2013 21:57
pysznie wyglada
Mati1 29.04.2013 19:46
Bardzo ładnie wygląda i jest też bardzo wysmienity. Kto tak sądzi poprosze o "+"
jozefinach 26.04.2013 22:50
Lubię szpinak.
wyattearp 26.04.2013 07:27
pięknie wygląda a szczególnie ta zieleń szpinaku do koralu paluszków
Monika58 25.04.2013 21:50
bardzo pyszna tarta
kupiska 25.04.2013 19:32
chetnie bym skosztowala szpinak lubie i to jak :)
Janina 25.04.2013 14:14
Bardzo smaczne
V_kuchareczka 25.04.2013 12:24
wygląda przepysznie
Marta1986 25.04.2013 11:58
pycha lubie szpinak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak