Grillowane szaszłyki z wieprzowiny aromatyzowane kolendrą

Grillowane szaszłyki z wieprzowiny aromatyzowane kolendrą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec wieprzowy

    800 g
  • cebula

    1 szt
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • grill klasyczny tuba

    do smaku
  • kolendra świeża

    1 pęczek
  • sól czosnkowa Prymat

    do smaku
  • sos

    składniki do przygotowania
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • jogurt grecki

    100 ml
  • ogórek

    1 szt
  • Tzatziki – pikantny sos czosnkowy

    1 opakowanie
  • mięta świeża

    kilka gałązek
  • Sałatka:

    składniki do przygotowania
  • cebula

    1 szt
  • papryki kolorowe

    2 szt
  • ogórek kiszony

    1 szt
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • sos sałatkowy polski Prymat

    1 opakowanie
  • pieprz czarny grubo mielony

    do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki, a następnie dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie, pod koniec dodając posiekaną kolendrę. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać wystudzoną cebulę, Przyprawę do mięsa mielonego, szczyptę Grilla przyprawy klasycznej i odrobinę Soli czosnkowej Prymat do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka, tzatziki – pikantny sos czosnkowy oraz posiekaną miętę. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę usmażyć na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Warzywa połączyć, dodać oliwę wymieszaną z Sosem sałatkowym polskim Prymat i doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Szaszłyki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz kolorową sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

11.01.2017 09:44
super danie

ben-ka

04.02.2016 11:53
Bardzo apetyczne !

atort111

22.11.2015 22:25
kolendra dodaje smak

jasiek

28.04.2014 12:54
ciekawie wygląda

Klausia

27.03.2014 14:29
bardzo ciekawy pomysł :)

Hania_1

13.11.2013 12:44
Przepis wypróbowany. Co prawda szaszłyki grilowałam na patelni grilowej ze względu na fakt, iż jest listopad, ale sądzę, że nie odjęło to potrawie. Sos troszeczkę zmodyfikowałam, przyznaję, ponieważ nie lubię gotowych sosów ani mieszanek przypraw. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko. Mąż był zachwycony. Dzięki za fajny i prosty w wykonaniu przepis.

ana1

18.09.2013 11:06
Bardzo fajne

malaczarna23

16.09.2013 17:12
rewelacyjne mięsko

Gary Michy

24.07.2013 20:11
Świetny przepis, jutro będzie wypróbowany :)

Malgorzata549

24.06.2013 10:02
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat