Grillowane szaszłyki yakitori z łososia norweskiego

Grillowane szaszłyki yakitori z łososia norweskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drewniane szpadki szaszłykowe

    16 szt
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • pasta Sambal Oelek

    0,5 łyżeczki
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • sos sojowy

    100 ml
  • ocet ryżowy

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • majonez

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • kiełki soi

    100 g
  • ziarna sezamu - prażone

    2 łyżki
  • limonka

    2 szt do dekoracji
  • szczypiorek

    3-4 gałązki do dekoracji
  • filet z łososia

    600 g
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 łyżeczka
  • imbir w zalewie

    2 plasterki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • wasabi

    1 łyżeczka
  • wasabi

    składniki (sos chrzanowy)
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • przyprawa do ryb

    1 łyżeczka
  • sól ziołowa

    do smaku
  • rzepa

    1 (biała, tarta)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć, starannie osuszyć, a następnie pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby). Zamarynowane fileciki z łososia nabić delikatnie na namoczone w wodzie drewniane szpadki, a następnie grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Szaszłyki yakitori z łososia podawać z sałatką z tartej białej rzepy ze świeżymi kiełkami, prażonymi ziarnami sezamu, plastrami marynowanego imbiru oraz sosem z wasabi przygotowanym poprzez zmieszanie wszystkich jego składników. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem i cząstkami limonki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cookingangelika

06.03.2017 10:39
świetne danie, uwielbiam ryby

Ada-Gaba

19.06.2016 20:18
wygląda rewelacyjnie

gosia561

13.04.2014 17:00
pięknie podane

marcia7

10.04.2014 23:45
pięknie wygląda

bietka

07.05.2013 14:20
szaszłyki z takimi dodatkami muszą być pyszne

katoda

01.05.2013 01:38
Rewelacyjnie wyglądają, od razu nabrałam ochoty na coś takiego rybnego.

arbuzowo

25.04.2013 20:51
wygląda rewelacyjnie

manaika

25.04.2013 11:35
muszę wypróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat