Grillowany filet z łososia norweskiego z czosnkiem i bazylią

Grillowany filet z łososia norweskiego z czosnkiem i bazylią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • czosnek

    2 główki
  • sok z cytryny

    2 szt
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • oliwa z oliwek

    6 łyżek
  • filet z łososia

    4 x 160 g
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek przekroić wzdłuż na pół, każdy kawałek owinąć folią aluminiową i piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 minut Po upieczeniu czosnek wycisnąć z łupinek i zmiksować z umytymi liśćmi bazylii, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Marynatę nałożyć na łososia, włożyć rybę do torebki foliowej i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. W czasie marynowania należy przekręcać torebkę, aby marynata równomiernie obtaczała łososia. Przed rozpoczęciem grillowania zebrać z ryby nadmiar marynaty, a następnie doprawić ją do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Bazyliowo-czosnkowego łososia ułożyć na tacce aluminiowej, podczas grillowania podlewać marynatą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

28.04.2014 12:55
doskonała ryba

gosia561

13.04.2014 16:55
coś wspaniałego

agnieszka214

25.07.2013 18:53
wyglada naprawde super

oskar

28.06.2013 14:23
ciekawy wygląd

usmiech

11.06.2013 20:26
ładnie wygląda

Iwona32

30.04.2013 09:00
CIEKAWY PRZEPIS ALE NA PEWNO SMACZNY JEST

Katarzyna34

25.04.2013 21:08
chętnie bym spróbowała

bietka

25.04.2013 11:17
musi być pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat