Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurt naturalny

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 900 ml
jogurt naturalny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurt naturalny

Kroki postępowania

1
Najlepiej przygotować wieczorem. 1 l mleka - kiedyś sprzedawany w takich ilościach - nie będzie problemem. Kupuję jednak mleko z miejscowej mleczarni, czyli niestety 900 ml - stąd taka ilość na raz. Jogurt bez użycia jogurtownicy. Jogurt można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Chcąc zrobić kolejną porcję, należy pozostawić 2 łyżki gotowego jogurtu.

Mleko wlać do garnka i zagotować. Odstawić na chwilkę i usunąć powstały kożuch. Wystudzić do temperatury pokojowej, po czym jeżeli kożuch znów się pojawi (będzie to zależało w dużej mierze od tłustości mleka) usunąć po raz drugi.
Krok 1 - Jogurt naturalny foto
2
Przelać mleko do szklanej lub ceramicznej miski, dodać jogurt i...
Krok 2 - Jogurt naturalny foto
3
...dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc lub po prostu na minimum 12 godzin.
Krok 3 - Jogurt naturalny foto
4
Po tym czasie jogurt jest gotowy. Niczego nie trzeba robić, jeżeli będzie użyty do koktajli czy marynat. Jeżeli ma być do sosów czy dipów, to lepiej go "odcedzić".
Krok 4 - Jogurt naturalny foto
5
Durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczką, tetrą lub muślinową szmatką (mam do robienia serka płótno bawełniane i tego używam do wszystkich takich celów). Koniecznie czystą. Wylać delikatnie jogurt - raczej z potrzeby nie obryzgania wszystkiego dookoła niż uszkodzenia struktury jogurtu. I odłożyć na kilka godzin, ustawiając durszlak w większej misce. Niech to co płynne kapie sobie spokojnie. Jogurtu takiego będzie znacznie mniej.
Krok 5 - Jogurt naturalny foto
6
O ile? Możemy zauważyć po ilości odcieku. Za to będzie gęsty i żaden sos nie podejdzie nam wodą. Serwatkę można wykorzystać do wypieku pieczywa. Polecam.
Krok 6 - Jogurt naturalny foto
7
Gotowy przełożyć do ceramicznego czerwonego garnuszka z kropkami ;). Lub prostego słoiczka, czy też ulubionego pojemniczka.
Krok 7 - Jogurt naturalny foto
8
Jeżeli mamy zamiar zrobić podwójną porcję - czas tworzenia jogurtu może się wydłużyć.
Świetny do sosów typu tzatziki lub raita. Marynuję też skrzydełka i dodaję do indyjskich dań (wszelkiego rodzaju curry)- w rzadszej wersji jogurtu.
Krok 8 - Jogurt naturalny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 01.11.2013 19:15
Ja robię z mleka z naszej mleczarni ze sklepu (3,2% i bardzo rzadko 2,5% - w momencie gdy potrzebuję, a tłustszego już nie ma). Oj... chciałam powiedzieć, że mamy bardzo dobry nabiał miejscowy ale w woreczkach nie ma 1 l, więc stąd taka jego ilość. Każde nie UHT się nada.
Klausia 01.11.2013 12:58
Super przepis, mleko musi być koniecznie z mleczarni czy może być ze sklepu? Obecnie nie mam do takiego dostępu :(
borgia 24.04.2013 10:51
Zosiu Samosiu - robię go od już kilkunastu lat. Wczoraj usłyszałam od Męża po raz pierwszy - wspaniały jest ten jogurt ;). Chociaż wydawało mi się, że jogurt jak jogurt - wychodzi raczej zawsze taki sam, jednak od jakiegoś czasu za starter służy mi jogurt typu greckiego. Tak mniej więcej od 2 lat. Jak go nie ma - kupuję zwykły, ale dobry jakościowo. Ten tu akurat był z resztek domowego na bazie greckiego :).
Zosia1 24.04.2013 10:39
świetny przepis i bardzo przydatny;borgia- bardzo dziękuję:),wcześniej czytałam tylko przepisy,w których domowa produkcja jogurtu była bardzo skomplikowana
IwonaDD 24.04.2013 09:14
wspaniały przepis jestem pod wrażeniem - wielkie komplementy
borgia 24.04.2013 08:36
Granita Granita :) Masz wielką rację... Za ważne pytanie wielki plus (wyobraź sobie, że jest wielki ;)). Jeszcze dam radę edytować, więc napiszę w przepisie. Razem z kolejną uwagą. Dzięki za zwrócenie swojej na to.
Rafał3 24.04.2013 08:11
zjadłabym takie ;-)
Boska_Agatka 24.04.2013 08:09
mniam mniam wygląda rewelacyjnie
kasienka23 24.04.2013 07:56
świetny przepis, zawsze chciałam mieć swojski jogurt, rewelacja!
Granita 24.04.2013 07:21
Super,tylko...jak długo można taki jogurt "przechowywać"?I jak?
zielonamorelka 23.04.2013 21:40
w bardzo podobny sposób robi się chyba kefir prawda?tylko zamiast jogurtu dajemy właśnie kefir

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak