Mazurek ze śliwkami

Mazurek ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szklanka mąki

  • pół szklanki cukru

  • 150 gramów margaryny

  • 8 śliwek z marynaty

  • 8 orzechów włoskich

  • 1 żółtko

  • 1 łyzka proszku do pieczenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do małego rondelka wsypujemy mąkę, żółtko, margarynę, proszek do pieczenie, cukier i razem wszystko wyrabiamy. Zagniecione ciasto wkładamy do zamrażalki na 5 - 10 minut, aby je ochłodzić. Po wyjęciu z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować, po czym uformować na małą blachę o wymiarach 20 – 30 cm. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki na obramowanie ciasta i ułożyć kratkę. Ciasto należy nakłuć widelcem, posmarować białkiem, po czym poukładać śliwki z marynaty i wszystko posypać zmielonymi orzechami włoskimi. Mazurka pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Świetnie smakuje z kawą.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat