Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szklanka mąki
pół szklanki cukru
150 gramów margaryny
8 śliwek z marynaty
8 orzechów włoskich
1 żółtko
1 łyzka proszku do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek ze śliwkami

Do małego rondelka wsypujemy mąkę, żółtko, margarynę, proszek do pieczenie, cukier i razem wszystko wyrabiamy. Zagniecione ciasto wkładamy do zamrażalki na 5 - 10 minut, aby je ochłodzić. Po wyjęciu z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować, po czym uformować na małą blachę o wymiarach 20 – 30 cm. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki na obramowanie ciasta i ułożyć kratkę. Ciasto należy nakłuć widelcem, posmarować białkiem, po czym poukładać śliwki z marynaty i wszystko posypać zmielonymi orzechami włoskimi. Mazurka pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Świetnie smakuje z kawą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak