Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kwas chlebowy do picia

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 6 litrów
cukier 1/2 kg
rodzynki 30 gramów
drożdże 20 gramów
chleb razowy 1 czerstwy

Przepis i sposób przygotowania na: kwas chlebowy do picia

Chleb pokroić na kromki i lekko zrumienić w piekarniku. Przełożyć do dużego naczynia, zalać lekko przestudzoną przegotowaną wodą i odstawić na 24godziny, po tym czasie zlać płyn i dodać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody drożdże i wsypać cukier, wymieszać i odstawić na kolejne 24godziny w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu przelać płyn do butelek, do każdej wrzucić po 2-3 rodzynki, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce (np.do piwnicy). Po 2-3 dniach kwas zacznie silnie musować i jest wtedy gotowy do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 28.05.2011 00:35
dobre
Małgorzata113 27.07.2010 12:36
kiedys lubiłam kwas chlebowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak