Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z nadzieniem toffi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki pszennej
SZKLANKA MLEKA
10 dag masla
7 jajek
2 dag masła do wysmarowania formy
6 dag cukru pudru do posypania ptysiów
Krem:
1 budyń o smaku toffi

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z nadzieniem toffi

W małym garnuszku zagotować mleko z masłem i szczyptą soli. Do wrzącego mleka wsypać mąkę i szybko ucierać, starając się rozbijać grudki. Zaparzoną mąkę podgrzewać na wolnym ogniu, energicznie mieszając przez 3 minuty, aż otrzymamy gładką masę. Lśniącą masę przestudzić i dodawać do niej po jednym jajku, ciągle mieszając.
Smarujemy blachę masłem i układamy na niej łyżką kulki w odstępach około 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Nie otwierać w tracie pieczenia i piec około 20 minut w tem. 200 C. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, a także galaretkę. Po przestygnięciu połączyć budyń z galaretką i zmiksować mikserem na gładką masę. Gotowe ciastka ptysiowe przekroić na pół i wypełnić nadzieniem. Posypać cukrem pudrem. Ptysie z nadzieniem z toffi, świetnie smakują z kawą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 15.09.2010 22:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak