Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach

4.0
(25)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
przyprawy pikantnej do kurczak 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Cebulka smażona Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
olej 10 łyżek
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach

Kroki postępowania

1
Filet kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, przecinamy go na pól a następnie każdą połowę wzdłuż. Powinny nam wyjść 4 duże części. Każdy kawałek piersi delikatnie rozbijamy na grubość około 2 cm, aby mięso mogło się szybko przesmażyć. Odkładamy.
Krok 1 - Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach foto
2
Przygotowujemy mieszankę ziół. Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy.
Krok 2 - Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach foto
3
Olej wlewamy na talerzyk. Każdy kawałek piersi z kurczaka moczymy w oleju z dwóch stron,
Krok 3 - Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach foto
4
po czym obficie obsypujemy przygotowaną mieszanką przypraw.
Krok 4 - Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach foto
5
Tak przygotowane mięso umieszczamy w torebce do smażenia. Jedna torebka na jeden kawałek mięsa. Bezpośrednio przed smażeniem zawijamy torebkę na końcu, aby sok podczas smażenia nie wypływał na patelnię.
Krok 5 - Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach foto
6
Rozgrzewamy patelnię teflonową, nie dodając tłuszczu. Układamy torebki na patelni i smażymy przez około 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas odwracając torebkę na drugą stronę.
Krok 6 - Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach foto
7
Przed zdjęciem mięsa z patelni należy sprawdzić stopień wysmażenia,
Krok 7 - Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach foto
8
jeżeli mięso się nie przesmażyło należy wydłużyć czas smażenia.
Krok 8 - Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach foto
9
Doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami
Krok 9 - Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach foto
10
i surówką.
Krok 10 - Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 22.04.2013 11:28
świetnie przyprawiona :)
bogusia19 22.04.2013 10:50
fajnie z ziołami
dodi 22.04.2013 10:38
pysznie wyglada
IwonaDD 22.04.2013 10:31
wspaniały przepis !!!!!!
leonowie 22.04.2013 10:20
wygląda baardzo apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak