Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z pianką śmietanową i nutką mięty

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżeczki
śmietana kremówka 4 szklanki
cukier 2 łyżki
galaretka cytrynowa 2 op
woda 2 szklanki
dekoracja
galaretka cytrynowa 1 op
herbata miętowa 1 saszetka
woda 1,75 szklanki
gruszki w zalewie 1 słoik
kisiel cytrynowy 1 op
Pianka: śmietankowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z pianką śmietanową i nutką mięty

Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Mieszając porcjami dodajemy żółtka, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiel /proszek/ oraz sok cytrynowy.Całość dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Odstawiamy do wystudzenia.
Pianka śmietanowa: zagotowujemy wodę /2 szklanki/ i wsypujemy do niej galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem a następnie wlewamy tężejące galaretki i dokładnie mieszamy. Piankę przekładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dekoracja: herbatę miętową /możemy użyć świeżej mięty/ zalewamy 0,75 szklanki wrzątku i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie saszetką wyjmujemy, do naparu miętowego wlewamy szklankę wody, zagotowujemy i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gruszki z kompotu przygotowanego na zimę /ilość - z litrowego słoika/ odsączamy i kroimy w plastry lub kostkę i układamy na piance śmietanowej. Zalewamy galaretką cytrynową z nutką mięty. W okresie letnim możemy użyć mocniejszego naparu miętowego dodając do saszetki herbaty miętowej 10 liści świeżej mięty - uzyskamy bardziej wyrazisty i orzeźwiający smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 25.01.2014 22:12
bardzo apetycznie się prezentuje
caralajna 03.09.2013 07:41
ciekawe ciasto
as28 08.08.2013 14:59
mniam mniam
adelajda 25.04.2013 16:26
jeszcze z mięta nie robiłam ciasta, myślę że należy spróbować
pestka 23.04.2013 22:08
świetny deser i ciekawy dodatek
wiola333 22.04.2013 08:50
znakomity przepis
Rafał3 22.04.2013 08:40
mniam mniam rewelacja
Boska_Agatka 22.04.2013 08:37
bardzo smaczne mniam
monisia1977 22.04.2013 06:24
super ciacho
marta19 21.04.2013 23:10
super przepis
angelika14 21.04.2013 22:15
apetyczne ciasto
noninka77 21.04.2013 22:06
mniam....pyszny:)
Misada 21.04.2013 21:43
bardzo lubię ciasta z pianką
Krzysiek3 21.04.2013 21:36
smaczne ciasto
Klisza 21.04.2013 21:32
ciekawy ten dodatek mięty
Iwka 21.04.2013 21:28
uwielbiam pianki
Silver Teaspoon 21.04.2013 21:25
smakowicie
Simeo 21.04.2013 21:20
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak