Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z bezą i masą budyniową
Kroki postępowania
200 g maku niebieskiego
6 jajek
40 g mąki pszennej
200 g cukru kryształ
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g bułki tartej
Ciasto kokosowe:
120 g cukru pudru
80 g wiórków kokosowych białych
3 białka
Krem budyniowy:
3 budynie śmietankowe
750 ml mleka
3 żółtka
3 łyżki cukru
550 g margaryny
Żółtka ubijamy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Do żółtek dosypujemy mak ,mąkę i proszek do pieczenia.
Pod koniec łączymy z ubita pianą .
Przekładamy do blaszki o wymiarach 32 x26 cm.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 35 minut.
Po upieczeniu studzimy a następnie kroimy na dwa równe blaty.
Ubijamy białka dodajemy pod koniec ubijania cukier puder.
Wsypujemy wiórka i już łyżką delikatnie mieszamy z masą .
Pieczemy w takiej samej blaszce co ciasto makowe.
Studzimy.
Gotujemy 500 ml mleka, a w reszcie mieszamy proszek budyniowy z cukrem.
Na gotujące się mleko wlewamy proszek budyniowy i gotujemy gęsty budyń .
Studzimy.
Margarynę ścieramy na tarce jarzynowej ,a następnie miksujemy z zimnym budyniem.
Na jeden blat makowy wykładamy połowę masy budyniowej.
Przykrywamy ciastem - bezą kokosową i znów wykładamy krem budyniowy.
Przykrywamy blatem makowym.
Przykrywamy całość masą cukrową .