Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas aktywny 3 łyżki
mąka żytnia 300 g
mąka pszenna pełnoziarnista 550 g
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sezam
woda
Papryka ostra mielona Prymat (wędzona)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną

Kroki postępowania

1
ZAKWAS aktywny: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Do miski wlać 3 łyżki zakwasu aktywnego, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod przykryciem. Po 8 h dodać do tego samego zaczynu 100 g mąki typ 2000 żytniej i 100 ml wody.
Następnie po 9 h do w/w zaczynu dodać 80 - 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody. Odstawiać na 5 h.
Przygotować CIASTO: do przygotowanego zaczynu przesiewamy 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz sól i cukier rozpuszczone w ok. 300 ml wody. Do ciasta można wsypać kilka łyżeczek ulubionych ziaren. Wymieszać mikserem z odpowiednimi końcówkami.
Krok 1 - Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną foto
2
Uszykować dwie foremki wyłożone folią aluminiową. Do każdej foremki wlać ciasto i posypać sezamem oraz papryką wędzoną ostrą. Włożyć do np. reklamówki (tak aby ciasto parowało i nie miało za dużo dostępu powietrza) i trzymać w ciepłym miejscu ok. 6 h.
Krok 2 - Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną foto
3
Po wyrośnięciu chleb można ponacinać, ale nie jest to konieczne ponieważ nie pęka podczas pieczenia. Piec w piekarniku ok. 40 min w temp. 200 st. C. Po wyjęciu z foremki można jeszcze sam chleb dopiec ok. 5-10 min.
Krok 3 - Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną foto
4
Chleb powinien wydawać głuchy dźwięk.
Krok 4 - Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 20.01.2014 13:19
fajny przepis do wypróbowania
pawlito 19.01.2014 10:59
nie jadłem moja strata
dwa pokoje z kuchnią 21.04.2013 19:39
wygląda rewelacyjnie
IZABELA29 21.04.2013 14:26
muszę znów zacząć piec chlebki
bogusia19 21.04.2013 14:23
bardzo fajny
Habibi 21.04.2013 14:11
ojej, kocham takie wynalazki smakowe, jeśli chodzi o pieczenie chlebka :) chleb na zakwasie uwielbiam i taki najczęśćiej piekłam do tej pory... co prawda obecnie moje zdrowie nie pozwala na jedzenie takich specjałów, ale może jeszcze kiedyś będę mogła ;) pysznie wygląda!
dodi 21.04.2013 14:10
swojski najlepszy
migotka28 21.04.2013 13:18
narazie piekłam tylko drożdżowe chlebki pora zabrac się na te na zakwasie,ten przepis mi się podoba i go chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak