Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną

Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas aktywny

    3 łyżki
  • mąka żytnia

    300 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    550 g
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sezam

  • woda

  • papryka ostra mielona

    (wędzona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną
ZAKWAS aktywny: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Do miski wlać 3 łyżki zakwasu aktywnego, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod przykryciem. Po 8 h dodać do tego samego zaczynu 100 g mąki typ 2000 żytniej i 100 ml wody.
Następnie po 9 h do w/w zaczynu dodać 80 - 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody. Odstawiać na 5 h.
Przygotować CIASTO: do przygotowanego zaczynu przesiewamy 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz sól i cukier rozpuszczone w ok. 300 ml wody. Do ciasta można wsypać kilka łyżeczek ulubionych ziaren. Wymieszać mikserem z odpowiednimi końcówkami.
Krok 2 - Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną
Uszykować dwie foremki wyłożone folią aluminiową. Do każdej foremki wlać ciasto i posypać sezamem oraz papryką wędzoną ostrą. Włożyć do np. reklamówki (tak aby ciasto parowało i nie miało za dużo dostępu powietrza) i trzymać w ciepłym miejscu ok. 6 h.
Krok 3 - Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną
Po wyrośnięciu chleb można ponacinać, ale nie jest to konieczne ponieważ nie pęka podczas pieczenia. Piec w piekarniku ok. 40 min w temp. 200 st. C. Po wyjęciu z foremki można jeszcze sam chleb dopiec ok. 5-10 min.
Krok 4 - Chleb razowy z sezamem i papryką wędzoną
Chleb powinien wydawać głuchy dźwięk.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jastinka

20.01.2014 13:19
fajny przepis do wypróbowania

pawlito

19.01.2014 10:59
nie jadłem moja strata

dwa pokoje z kuchnią

21.04.2013 19:39
wygląda rewelacyjnie

IZABELA29

21.04.2013 14:26
muszę znów zacząć piec chlebki

bogusia19

21.04.2013 14:23
bardzo fajny

Habibi

21.04.2013 14:11
ojej, kocham takie wynalazki smakowe, jeśli chodzi o pieczenie chlebka :) chleb na zakwasie uwielbiam i taki najczęśćiej piekłam do tej pory... co prawda obecnie moje zdrowie nie pozwala na jedzenie takich specjałów, ale może jeszcze kiedyś będę mogła ;) pysznie wygląda!

dodi

21.04.2013 14:10
swojski najlepszy

migotka28

21.04.2013 13:18
narazie piekłam tylko drożdżowe chlebki pora zabrac się na te na zakwasie,ten przepis mi się podoba i go chętnie wypróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat