Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa śląska 2 sztuki
polędwica wieprzowa 400 g
szynka gotowana 150 g
szpinak świeży 500 g
cebula 1 sztuka
czosnek 7 ząbków
oliwa 2 łyżki
ciasto francuskie 500 g
pieprz do smaku
sól do smaku
boczek 200 g
jajko ugotowane na twardo 5
karkówka 300 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach

Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe zalewamy je zimną wodą i obieramy.
Mięsa mielone umieszczamy w głębokiej misce.
Boczek, kiełbaski i szynkę kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz pokrojone w kostkę mięso. Smażymy aż mięso nam się zarumieni i stanie się lekko chrupiące. Pamiętajmy aby nie przypalić mięsa. Gdy będzie już gotowe przekładamy zawartość patelni do miski z mięsem mielonym. Starajmy się to robić łyżką durszlakową aby nie dodawać już wytopionego tłuszczu do mięsa. Na tej samej patelni podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę z drobno posiekanymi 5 ząbkami czosnku. Wykorzystujemy pozostały tłuszczyk. Szpinak dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, możemy go posiekać. Dodajemy do smażącej się już cebulki z czosnkiem. Gdy straci na swojej objętości przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na sitko tak aby pozbyć się tłuszczu i wody. Dodajemy do miski z mięsami i mieszamy. Ja dodałam do tego jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiłam solą i pieprzem.
Blaszkę wysmarowałam tłuszczem (masło, margaryna) i obsypałam mąką. Blaszkę wyłożyłam ciastem francuskim. Przełożyłam do niej połowę farszu i umieściłam ugotowane na twardo jajka. Następnie zakryłam je pozostałym farszem. Całość zakryłam ciastem francuskim. Górę ciasta wysmarowałam rozbełtanym jajkiem. Ciasto również ponacinałam.
Blaszkę z farszem umieściłam w uprzednio rozgrzanym piekarniku 180 stopni, góra i dół.
Piekłam to 120 minut. Pierwsze 50 minut piekłam zakrywając górę ciasta folia aluminiowa aby nie przypalić ciasta. Resztę czasu piekłam już bez.
Gdy mięso będzie już upieczone, najlepiej pozostawmy je do całkowitego ostygnięcia abyśmy mogli bez problemy wyjąć je z blaszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 27.04.2013 18:48
apetyczne danie
gosia561 21.04.2013 13:03
ciekawa odmiana ciasta fr.
idealme 21.04.2013 11:31
bardzo ciekawy przepis :)
Pomocnik 21.04.2013 11:19
bardzo ciekawy pomysł
kasienka23 21.04.2013 11:12
wygląda pysznie, chętnie wypróbuję przepis!
Olga_SK 21.04.2013 11:00
wygląda niezwykle - na pewno przepis do szybkiego wypróbowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak