Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach
Mięsa mielone umieszczamy w głębokiej misce.
Boczek, kiełbaski i szynkę kroimy na drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz pokrojone w kostkę mięso. Smażymy aż mięso nam się zarumieni i stanie się lekko chrupiące. Pamiętajmy aby nie przypalić mięsa. Gdy będzie już gotowe przekładamy zawartość patelni do miski z mięsem mielonym. Starajmy się to robić łyżką durszlakową aby nie dodawać już wytopionego tłuszczu do mięsa. Na tej samej patelni podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę z drobno posiekanymi 5 ząbkami czosnku. Wykorzystujemy pozostały tłuszczyk. Szpinak dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, możemy go posiekać. Dodajemy do smażącej się już cebulki z czosnkiem. Gdy straci na swojej objętości przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na sitko tak aby pozbyć się tłuszczu i wody. Dodajemy do miski z mięsami i mieszamy. Ja dodałam do tego jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiłam solą i pieprzem.
Blaszkę wysmarowałam tłuszczem (masło, margaryna) i obsypałam mąką. Blaszkę wyłożyłam ciastem francuskim. Przełożyłam do niej połowę farszu i umieściłam ugotowane na twardo jajka. Następnie zakryłam je pozostałym farszem. Całość zakryłam ciastem francuskim. Górę ciasta wysmarowałam rozbełtanym jajkiem. Ciasto również ponacinałam.
Blaszkę z farszem umieściłam w uprzednio rozgrzanym piekarniku 180 stopni, góra i dół.
Piekłam to 120 minut. Pierwsze 50 minut piekłam zakrywając górę ciasta folia aluminiowa aby nie przypalić ciasta. Resztę czasu piekłam już bez.
Gdy mięso będzie już upieczone, najlepiej pozostawmy je do całkowitego ostygnięcia abyśmy mogli bez problemy wyjąć je z blaszki.