Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba zapiekana w folii aluminiowej

5.0
(44)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ryba pieczona w folii nie musi być nudna! Zapraszam po prosty, ale smaczny przepis.

Składniki:

ryba morska ulubiona 1 kilogram
cytryna 2 sztuki
koperek 1 pęczek
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cebula 3 sztuki

Porada

Jeśli chcemy, by umieszczone wewnątrz folii danie trzymało ciepło, powinniśmy zawinąć je błyszczącą stroną do wewnątrz. Strona błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa je przepuszcza.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba zapiekana w folii aluminiowej

Jak rybę morską lubicie najbardziej? Jeśli macie swoją ulubioną, to czas przetestować ten przepis. W tym wydaniu ryba pieczona w folii na pewno Was zachwyci. Zaczynajmy!

Kroki postępowania

1

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Kawałki ryby skrapiamy sokiem z cytryny z obu stron, po czym oprószamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy mieszankę ziół z bazylii, ziół prowansalskich, przyprawy do ryb i czosnku. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Nacieramy przyprawami kawałki ryb. Cebule kroimy drobno i obsypujemy nią ryby. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.

2

Ucinamy tyle kawałków folii aluminiowej ile mamy ryb. Wielkość folii powinna być takiej wielkości, abyśmy mogli zawinąć rybę. Na środku każdego kawałka folii aluminiowej układamy rybę, posypujemy ją drobno posiekanym koperkiem i zawijamy rybę. 

3

Należy pamiętać o krótszych bokach, które podwijamy pod spód, aby sok z ryby podczas pieczenia nie wypłynął.

4

Tak zawinięte ryby układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.

5

Pieczemy przez 30 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Ryba pieczona w folii świetnie smakuje z różnego rodzaju surówkami. Napiszcie w komentarzach, jakie są Wasze ulubione dodatki do ryb. A jeśli nie macie pomysłu, to polecam Wam przepyszną surówkę z pora!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 22.04.2013 10:16
wygląda smakowicie
Gary Michy 19.04.2013 22:17
Rybka pierwsza klasa :)
gosia56 19.04.2013 14:29
napewno pyszna rybka
IwonaDD 19.04.2013 13:49
wspaniale doprawiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak