Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grill: Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 800 g
oliwa 100 ml
Stek z grilla Prymat do marynaty
ser pleśniowy 120 g
cukinia 1 szt
bakłażan 1 szt
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
żółta papryka 0,5 szt
zielona papryka (świeża) 0,5 szt
pomidory cherry kilka szt
Grill przyprawa ziołowa Prymat do smaku
Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat 1 saszetka
sok z cytryny-do sosu 0,5 szt
mięta kilka listków
awokado
jogurt grecki 200 do sosu
papryka czerwona 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grill: Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami

Oczyszczoną, umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem polędwicę wołową pokroić na 8 równych medalionów. W każdym kawałku mięsa zrobić kieszeń i wypełnić ją plastrem sera pleśniowego. Wołowinę zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z gruboziarnistą przyprawą do steku i odstawić na godzinę do lodówki. Umytą paprykę smażyć na grillu do momentu, aż skórka mocno się zrumieni. Następnie każdą paprykę owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odwinąć paprykę z folii, pokroić na 4 części, obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Cukinię i bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołową przyprawą do grilla. Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i połączyć z jogurtem, sosem greckim Prymat oraz posiekaną miętą. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na grillu przez około 5 minut z każdej strony. Warzywa przełożyć na aluminiową tackę do grillowania i smażyć wraz z mięsem. Grillowane jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić soczysty kawałek wołowiny. Danie podawać z sosem jogurtowym i grillowanym chlebem pita.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 05.10.2015 12:01
pyszności ;)
katarzynagotuje 18.04.2013 17:59
ładnie podane :)
idealme 18.04.2013 14:56
musi być pyszne! :)
Janina 18.04.2013 12:59
Bardzo smaczne i ładnie podane - smacznego
dominikaz 18.04.2013 12:58
pycha, jutro robie na obiad
msmors 18.04.2013 12:56
jak by inaczej to danie Pana Roberta Sowy
msmors 18.04.2013 12:54
czuję się jak w restauracji - tak ładnie podane
iwi 18.04.2013 12:12
Wygląda bardzo apetycznie i zapewne smakuje wyśmienicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak