Grill: Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami

Grill: Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    800 g
  • oliwa z oliwek

    100 ml
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    do marynaty
  • ser pleśniowy

    120 g
  • cukinia

    1 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • sól czosnkowa Prymat

    do smaku
  • żółta papryka

    0,5 szt
  • zielona papryka (świeża)

    0,5 szt
  • pomidory cherry

    kilka szt
  • grill ziołowy Prymat

    do smaku
  • sos sałatkowy grecki

    1 saszetka
  • sok z cytryny-do sosu

    0,5 szt
  • mięta

    kilka listków
  • awokado

  • jogurt grecki

    200 do sosu
  • papryka czerwona

    0,5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczoną, umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem polędwicę wołową pokroić na 8 równych medalionów. W każdym kawałku mięsa zrobić kieszeń i wypełnić ją plastrem sera pleśniowego. Wołowinę zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z gruboziarnistą przyprawą do steku i odstawić na godzinę do lodówki. Umytą paprykę smażyć na grillu do momentu, aż skórka mocno się zrumieni. Następnie każdą paprykę owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odwinąć paprykę z folii, pokroić na 4 części, obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Cukinię i bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołową przyprawą do grilla. Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i połączyć z jogurtem, sosem greckim Prymat oraz posiekaną miętą. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na grillu przez około 5 minut z każdej strony. Warzywa przełożyć na aluminiową tackę do grillowania i smażyć wraz z mięsem. Grillowane jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić soczysty kawałek wołowiny. Danie podawać z sosem jogurtowym i grillowanym chlebem pita.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

05.10.2015 12:01
pyszności ;)

katarzynagotuje

18.04.2013 17:59
ładnie podane :)

idealme

18.04.2013 14:56
musi być pyszne! :)

Janina

18.04.2013 12:59
Bardzo smaczne i ładnie podane - smacznego

dominikaz

18.04.2013 12:58
pycha, jutro robie na obiad

msmors

18.04.2013 12:56
jak by inaczej to danie Pana Roberta Sowy

msmors

18.04.2013 12:54
czuję się jak w restauracji - tak ładnie podane

iwi

18.04.2013 12:12
Wygląda bardzo apetycznie i zapewne smakuje wyśmienicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat