Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chiński sos hoisin

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nasiona soi 1 szklanka
cukier 8 łyżek
czosnek 5-6 ząbków
Imbir mielony Prymat 3 łyżeczki
sok z cytryny 4-5 łyżek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2-3 łyżeczki
przyprawa pięć smaków 1 łyżeczka
sos sojowy 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chiński sos hoisin

Wypłukaną soję moczyć przez noc w zimnej wodzie. Odsączyć, przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody i gotować do miękkości przez około 1-1,5godz. Odcedzić zachowując około 0,5-1 szklankę wywaru. Soję zmielić, dodać zmiażdżony czosnek, imbir, chili, sok z cytryny, przyprawę 5 smaków i sos sojowy. Masę rozcieńczyć wywarem z gotowania soi (mniej więcej do konsystencji ciasta naleśnikowego). Sos dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miał konsystencję śmietany (około 30-45min.). Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce do 3miesięcy. Używać do potraw kuchni chińskiej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 01.08.2011 00:10
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak