Chiński sos hoisin

Chiński sos hoisin

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nasiona soi

    1 szklanka
  • cukier

    8 łyżek
  • czosnek

    5-6 ząbków
  • imbir mielony

    3 łyżeczki
  • sok z cytryny

    4-5 łyżek
  • chili pieprz cayenne

    2-3 łyżeczki
  • przyprawa pięć smaków

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wypłukaną soję moczyć przez noc w zimnej wodzie. Odsączyć, przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody i gotować do miękkości przez około 1-1,5godz. Odcedzić zachowując około 0,5-1 szklankę wywaru. Soję zmielić, dodać zmiażdżony czosnek, imbir, chili, sok z cytryny, przyprawę 5 smaków i sos sojowy. Masę rozcieńczyć wywarem z gotowania soi (mniej więcej do konsystencji ciasta naleśnikowego). Sos dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miał konsystencję śmietany (około 30-45min.). Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce do 3miesięcy. Używać do potraw kuchni chińskiej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

01.08.2011 00:10
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat