Makowiec z rumem

Makowiec z rumem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8 szt.
  • cukier puder

    125 gramów
  • masło

    225 gramów
  • cukier waniliowy

    1 paczuszka
  • bułka tarta

    25 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • zmielony mak

    250 gramów
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • rum

    30 ml
  • orzechy włoskie

    100 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z połową z cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Ciągle ucierając, dodać orzechy, tartą bułkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać mak. Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli i resztą cukru pudru, delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 1 godzinę w temp. 180stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marta1371

17.06.2011 21:14
Smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat