Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka kalafiorowa z jajkiem sadzonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
śmietanka 12-procentowa 250 ml
mąka 1,5 szklanki
ser żółty 10 dag
szczypiorek posiekany
kalafior 1
sól, pieprz
jajko 4 do ciasta
jajko 4 na sadzone
ketchup
olej do smażenia
ryż (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka kalafiorowa z jajkiem sadzonym

Ciasto: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, kalafior dzielimy na małe różyczki również gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy odkładamy do ostygnięcia.
Śmietankę, mąkę, jajka, stary ser żółty, posiekany szczypiorek miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do masy kalafior i ryż. (Kilka różyczek kalafiora i szczypiorek odstawić do dekoracji). Wlać masę do naczynia żaroodpornego piec w piekarniku ok 25 minut w temp 160°C lub w mikrofali na pełnej mocy ok 20 minut.

Usmażyć jajka sadzone.
Na talerzu ułożyć kawałek zapiekanki posmarować górę ketchupem, na górę ułożyć porcję jajka sadzonego, posypać szczypiorkiem , dodać kilka różyczek kalafiora.

Smacznego!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 02.10.2011 11:27
fajny pomysl
Sarenka 28.09.2011 08:12
Świetne
iknkirke 05.08.2011 17:45
fajne
Jolanta_P-S 31.03.2011 18:01
ciekawy przepis
agnieszka189 12.11.2010 16:21
ciekawie wygląda, jak tort
buksiak12 20.09.2010 14:26
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak