Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki w sosie śmietanowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1 kg
śmietanka 12-procentowa 200 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
margaryna 1 łyżka
mąka 2 łyżki
Bulion grzybowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki w sosie śmietanowym

Kroki postępowania

1
Pieczarki obieramy, a następnie kroimy w plasterki.
Krok 1 - Pieczarki w sosie śmietanowym foto
2
Obrane pieczarki przekładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Ugotowane odcedzamy.
Krok 2 - Pieczarki w sosie śmietanowym foto
3
Margarynę roztapiamy w głębszej patelni lub garnku, dodajemy pieczarki i podlewamy je bulionem grzybowym rozpuszczonym w szklance gorącej wody. Pieczarki smażymy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Pieczarki w sosie śmietanowym foto
4
Śmietankę rozrabiamy z dwoma łyżkami mąki i wlewamy do pieczarek. Całość zagotowujemy mieszając. Jeżeli trzeba przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Taki sos podaję z ziemniakami lub do chleba.
Krok 4 - Pieczarki w sosie śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 11.03.2014 21:20
Pyszne to :-)
fotoviderek 30.07.2013 10:56
Lubię takie jedzonko :)
jerzy3 18.04.2013 19:39
bardzo dobre
Magda24 16.04.2013 17:08
dobre , lubię taki sosik
Magda24 16.04.2013 17:05
uwielbiam taki sosik
muffina 16.04.2013 15:32
mmm... ale fajny przepis:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak