Marmolada pomarańczowo-imbirowa

Marmolada pomarańczowo-imbirowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    3-4 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • cukier

    5,5 szklanki
  • cukier żelujący

    3/4
  • imbir świeży

    1,5-2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę, przełożyć ją do rondelka, zalać 1,5szklanki wody i gotować około 10min. Owoce podzielić na cząstki i zdjąć białe błonki, wrzucić do skórki, gotować około 20min pod przykryciem. Dolać tyle wody, żeby masa miała objętość około 3 szklanek. Imbir zetrzeć na grubej tarce i razem z cukrem dodać do pomarańczy. Gotować jeszcze przez 5min, zestawić z ognia, dodać cukier żelujący i mieszać, aż się rozpuści. Przełożyć konfiturę do słoiczków i spasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

etka

02.10.2010 13:23
przepis brzmi pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat