Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosyjskie pielmieni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300-400 gramów
sól 1 łyżeczka
jajko 1-2 szt.
mięso wołowe 200 gramów
mięso wieprzowe 200 gramów
cebula 2 szt.
pieprz do smaku
sól do smaku
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Rosyjskie pielmieni

Z mąki, jajek, wody i łyżeczki soli zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Mięso i cebule dwukrotnie zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobinę wody, aby masa była trochę rzadsza niż na kotlety mielone. Rwać kawałki ciasta i w rękach formować cienkie placuszki, na każdy krążek ciasta położyć kulkę nadzienia, formować uszka lub pierożki. Gotowe pielmieni wstawić na 15 min do lodówki, gotować w osolonej wrzącej wodzie, aż wypłyną na wierzch (około 10min). Podawać ze śmietaną lub bulionem, obficie posypane koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 14.05.2013 23:22
na pewno smaczne
bernadetta2 04.04.2011 11:36
ciekawe
agata1722
agata1722 06.12.2010 16:52
rewelacyjne
4muffins 09.11.2010 22:32
jadłam pielmieni podane w rosole i polane śmietaną. Teraz przygotuję wg Twojego przepisu. Pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak