Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bananowo jagodowy wykończony bitą śmietaną

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 22,5 dkg
cukier 22 dkg
białko 5 szt
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki
mąka 37 dkg
mleko 350 ml
barwnik rozowy
margaryna 25 dkg
sok z cytryny 2 łyżki
jaja 2 szt
cukier puder 0.5 szklanki
mleko 50 ml
KREM JAGODOWY:
jagody 5 łyżek
margaryna 25 dkg
cukier puder 0.5 szklanki
jaja 2 szt
dekoracja
śmietana kremówka 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 100 ml
truskawki 2 szt
czekolada biała
czekolada gorzka
wiórki kokosowe
banan 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bananowo jagodowy wykończony bitą śmietaną

Ciasto:
Białka ubijamy na sztywno,w osobnej misce ucieramy margarynę na puch. Do utartej margaryny dodajemy cukier,później ubite białka oraz pozostałe składniki czyli mąke,sól, proszek do pieczenia oraz mleko. Ciasto rozlewamy do 5miseczek, do dwóch z nich dodajemy po troszku barwnika różowego. Mieszamy. Natłuszczoną tortownicę wysypujemy bułką tartą i pieczemy każde ciasto osobno w 180 stopniach.

Krem bananowy:
Z bananów ściągamy skórkę, miksujemy je z mlekiem. Osobno ucieramy margarynę z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy na parze z cukrem pudrem. Dodajemy ubite jaja to utartego masła, na końcu dodajemy owoce.

Krem jagodowy:
Jaja ubijamy na parze z pudrem,margarynę ucieramy osobno. Do masła dodajemy ubite jaja oraz zmiksowane jagody. Mieszamy.

Każdy ze spodów ciasta smarujemy nie za grubo dżemem (takim jaki mamy,ja użyłam wiśniowego/domowego). Przekładamy ciasta kremami na przemian,najpierw jagodowy potem bananowy,znowu bananowy i znowu jagodowy. Ciasta układamy kolorami (jasne, różowe,jasne, różowe i znowu jasne.

Dekoracja:
Śmietanę kremówkę ubijamy z 4łyżkami cukru pudru. Żelatynę namaczamy w ciepłej przegotowanej wodzie. Mieszamy aby nie było grudek. Wlewamy do ubitej śmietany.

Tort wykańczamy ubitą śmietaną,boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Z kremu robimy róże za pomocą worka cukierniczego i specjalnej do tego "tutki". Motylki robimy z białej i ciemnej czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 07.06.2017 08:46
pyszność do kawki i nie tylko
Renataj 14.11.2013 21:21
Ja chcę lato, truskawki, jagody i ...taki tort:)
krystyna330 29.10.2013 22:18
smacznie podane :)
AURELKA 02.08.2013 21:20
cudowny tort
alaaa 24.07.2013 21:43
od razu widać rękę cukiernika,cudny
Dorota76 06.07.2013 13:47
poproszę kawałek :)
migotka28 28.06.2013 23:31
ładny torcik
halina17 19.06.2013 13:10
Pyszny tort.
Adamorek 11.06.2013 20:28
wygląda bajecznie
iza0823 06.06.2013 16:53
prsepyszny tort
pierniczkowo 26.05.2013 20:54
prześliczny tort :)
as28 10.05.2013 12:26
fajny przepis
IZABELA29 08.05.2013 11:57
super wykonanie
rjustysia 06.05.2013 10:59
Tort w środku prezentuje się naprawdę wspaniale!
zielonamorelka 28.04.2013 21:19
wygląda przepysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej
IZABELA29 26.04.2013 10:11
cudowny...
caralajna 26.04.2013 07:21
cudeńko, pyszne smaki
mysza75 25.04.2013 13:50
Piękny torcik :-)
babi17 19.04.2013 16:41
wyśmienity torcik!
jozefinach 15.04.2013 17:06
Zjadłabym cały, wygląda bardzo smakowicie.
Olga_SK 15.04.2013 13:07
apetycznie wygląda! mniam
Alex_M 15.04.2013 12:59
sliczny torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak