Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kokosowy ,,Malibu''

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier drobny 3/4 szklanki
mleko kokosowe 400 ml
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
śmietanka kremowa 300 ml
wiórki kokosowe 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kokosowy ,,Malibu''

Kroki postępowania

1
* śmietanka kremówka 36%

Dodatkowo:


Wiórki kokosowe do posypania***
12 szt Rafaello do dekoracji (opcjonalnie)


Do nasączenia:****

100ml malibu
100ml mleka


* do masy budyniowej można również użyć 2 opakować budyniu kokosowego, pomijając wtedy mąkę.
** do ubitej śmietanki można dodać żelatynę, krem jest dość luźny na początku, jednak w lodówce dobrze tężeje. Ja żelatynę pominęłam.
*** do wykonania tortu użyłam 1 opakowania wiórek kokosowych (150g).
**** można zmienić proporcję malibu do mleka, jeśli wolimy tort bardziej ,,pijany'' :)

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijać, aż białka będą lśniące. Dodawać po kolei żółtka. Mąki, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta za pomocą drewnianej łyżki( tak, aby ubite białka jak najmniej opadły).
Dno formy wysmarować masłem i posypać mąką- boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić biszkopt na kratce.
Krok 1 - Tort kokosowy ,,Malibu'' foto
2
Budyń kokosowy:
Mleczko kokosowe zagotować z cukrem. W 1 szklance mleka krowiego dokładnie rozpuścić mąki. Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie szybko mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką uważając, aby budyń się nie przypalił. Gotować chwilę, aż masa będzie gładka i gęsta. Ostawić z ognia i dodać 10 łyżek wiórek kokosowych. Zostawić do wystygnięcia.

Krem śmietankowo- budyniowy:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do śmietanki dodawać po łyżce budyniu, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Łączyć składniki, aż do wyczerpania budyniu. Wstawić do lodówki na godzinę.
Krok 2 - Tort kokosowy ,,Malibu'' foto
3
Krem podzielić na 3 części.
Biszkopt przekroić na 3 części. Włożyć górę biszkoptu na spód formy, nasączyć 1/3 ponczu ( układamy tort do góry nagami, dzięki temu będzie równy na górze). Formę do pieczenia zamknąć i nałożyć 1/3 kremu. 2 część spodu nasączyć i włożyć do formy. Dodać kolejną część kremu. 3 część nasączyć i przykryć tort. Wstawić do lodówki, wraz z pozostałym kremem. Chłodzić minimum 2 godziny.
Tort wyjąć z lodówki, wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Całość obsypać wiórkami. Na górę ułożyć kulki Rafaello. Schłodzić koleje 2 godziny w lodówce.
Smacznego!
Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem.
Krok 3 - Tort kokosowy ,,Malibu'' foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 14.02.2014 21:06
pychotka aż ślinka cieknie
JOANNA16 12.09.2013 07:59
mmm wygląda przepysznie
Dorota37 15.04.2013 14:44
piękny torcik
matesko 15.04.2013 12:03
apetycznie wygląda
Misiabe 14.04.2013 22:35
Wygląda niezwykle smakowicie!
Olga_SK 14.04.2013 21:09
cudowności :)
caralajna 14.04.2013 20:07
moje smaki, lekki puszysty torcik, mniam :)
Megg 14.04.2013 19:00
wspaniały torcik!!!
Gracer 14.04.2013 18:41
bardzo smacznie wygląda
halina17 14.04.2013 18:34
Smaczny torcik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak