Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny, swojski smalec

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 30 dag
kiełbasa swojska 10 dag
cebula biała 3-4
czosnek ząbki 6
majeranek 1 łyzki
Kucharek przyprawa uniwersalna 0.5 łyzki
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny, swojski smalec

Kroki postępowania

1
Słoninę kroimy w centymetrową kostkę – nie mniejszą, przekładamy do garnka i topimy na wolnym ogniu (garnek powinien być porządny, z grubym dnem, w przeciwnym razie skwarki mogą mieć taki posmak jakby się przypaliły, mimo iż będą się smażyć krótko). Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
Krok 1 - Tradycyjny, swojski smalec foto
2
Obrane cebulę kroimy na krzyż, a następnie w plasterki, ząbki czosnku drobno siekamy – warzywa oraz kiełbasę dodajemy do wytopionej słoniny, gdy widać już ładne, rumiane skwarki. Dodajemy wszystkie przyprawy do smaku (majeranek dobrze jest rozetrzeć w dłoniach) i na wolnym ogniu, ciągle mieszając przesmażamy całość tak długo, aż cebula będzie miękkawa, ale nie rozgotowana
Krok 2 - Tradycyjny, swojski smalec foto
3
odstawiamy do wystudzenia i podajemy z kiszonymi ogórkami.
Krok 3 - Tradycyjny, swojski smalec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 26.02.2017 19:06
najlepszy!
Izabela28 03.04.2015 17:15
pyszny taki smalec z dodatkami kiełbasa, majerankiem, itp.
Seba 07.01.2015 09:04
pyszny jest taki smalec
turkus3 26.10.2014 13:11
uwielbiam swojski smalec !!!
Bernadeta 05.10.2014 17:24
bardzo dobry
aginaa 01.10.2014 10:09
uwielbiam smalec
aginaa 28.06.2014 08:06
uwielbiam taki domowy
Klausia 17.10.2013 16:49
bardzo dawno nie jadłam, a zjadłam chętnie taki od mojej babci :)
Rafał10 18.04.2013 16:37
super zdjęcie ! Pyszny smaluszek :D
Alex_M 17.04.2013 08:36
uwielbiam smalec!! z kiełbaską jeszcze nie robiłam :)
Monika58 15.04.2013 19:31
taki jest najlepszy
dwa pokoje z kuchnią 15.04.2013 10:29
mmm... do tego pieczywko i ogóras.. pycha!
Ewa104 15.04.2013 09:44
Zimą robię od czasu do czasu swojski smalczyk i z ochotą (i kiszonym ogórkiem) go zajadamy.Świetną fotkę zrobiłaś,bardzo mi się podoba.
Katarzyna/kate1980 14.04.2013 20:32
uwielbiam taki smalec jeszcze tylko kiszony ogóreczek i jestem w niebie
magdziorka6 14.04.2013 16:05
pyszny z wiejskim chlepkiem
2milutka 14.04.2013 15:10
ja poprosze kromę :)
Konczi 14.04.2013 14:55
o tak, zjadłabym taką kanapeczkę
Joanna17 14.04.2013 14:05
do tego ciepła kromka swojego chleba i ogórek kwaszony...pycha:)
Marta11 14.04.2013 13:42
pyszny jest taki smalec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak