Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z burakami
Upieczone, ostudzone i obrane buraki kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem aż powstanie puree. Potrzebujemy ok. 1 szkl. puree z buraków.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i dodajemy 2 łyżki masła, wrzucamy pokrojoną drobniutko cebulę i smażymy aż będzie szklista. Dodajemy ryż arborio i chwilę smażymy, około 3-4 minut, aż stanie się szklisty. Dolewamy wino i smażymy aż ryż je wchłonie. Teraz partiami dodajemy bulion, po około 3/4 szkl. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, sprawdzając jednocześnie czy płyn został wchłonięty. Następną porcję bulionu wlewamy dopiero, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.
Gdy cały bulion zostanie już wchłonięty, a ryż będzie kremowy i nierozgotowany (al dente), dodajemy puree z buraka, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Chwile gotujemy. Dodajemy 1-2 łyżki masła, starty parmezan i listki świeżego tymianku, dokładnie mieszamy. Risotto wykładamy na talerze i przyozdabiamy płatkami parmezanu i gałązką świeżego tymianku. Smacznego!