Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i budyniem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto półkruche
margaryny 3/4 kostki
jajko 2 sztuki
soli szczypta
cukru pudru 2 łyżki
śmietany 2 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mąki 2,5 szklanki
jabłek 1,5 kg
cynamonu 3 łyżeczki
cukru 2 łyżki
mleko 3 szklanki
budyniu śmietankoweg 1 opakowanie
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i budyniem

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto półkruche zagnieść. Podzielić na dwie części. Jedna większa druga mniejsza(do starkowania na wierzch) Wstawić do lodówki na godzinkę.
Krok 1 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
2
Jabłka umyć ,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Posypać cukrem oraz cynamonem.Wymieszać. Budyń śmietankowy rozrobić według przepisu na opakowaniu.Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.Piec w piekarniku ok 12 minut w 180 stopniach.Po tym czasie spód wyjąć.Wyłożyć pokrojone jabłka,następnie rozsmarować budyń śmietankowy.
Krok 2 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto
3
Na wierzch starkować pozostałą mniejszą część ciasta.Piec ok 35-45minut w 180 stopniach.Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciasto z jabłkami i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 03.06.2013 09:52
lubię takie ciacho
msmors 13.04.2013 21:45
ciekawy pomysł
wiola333 13.04.2013 16:18
bardzo smaczny przepis
Janina 13.04.2013 15:24
Bardzo fajne ciasto-chyba takie upiekę
TEtalicha 13.04.2013 14:42
robię podonie, ale jabłka kroję w paski, tak że wychodzi jak uśmiech i polewam budyniem- ciasto nazywa się uśiech teściowej:)
Laila2786 13.04.2013 13:52
pyszne wykonanie
David 13.04.2013 13:35
smaczne ciasto, fajne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak