Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażaki - SMAK DZIECIŃSTWA

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 500 g
sól do smaku
masło 1 łyżeczka
boczek 300 g
kefir 1 szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Prażaki - SMAK DZIECIŃSTWA

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w pełni ugotowane, odlewamy z nich połowę wody. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i jeżeli mamy jeszcze jakiś nadmiar wody to odlewamy.

A teraz zaczyna sie najcięższa robota. Bierzemy garnek z ziemniakami na podłogę i wkładamy między nogi i zaciskamy. Dodajemy do garnka stopniowo mąkę i mieszamy to z ziemniakami szybko i mocno ubijakiem do ziemniaków. Potrzeba dożo siły. Konsystencja ma być taka kitowana, klejąca :)

Podczas gotowania ziemniaków, smażymy sobie na patelni boczek pokrojony w kosteczce. Możemy dodać do tego 1 łyżkę masła.

Prażaki nakładamy w ten sposób:
łyżkę namaczamy w tłuszczu z boczku i nakładamy tak jakby gałki lodowe :)
Oblewamy tłuszczem i boczkowymi skwarkami.
Możemy popijać maślanką, kwaśnym mlekiem lub kefirem. Ja skąpałam prażaki w maślance i tez było pyszne :)

Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 14.04.2013 09:36
To także smak z mojego dzieciństwa.Robiła je i moja babcia i mama a teraz czasami i ja.Pamiętam,że jako dziecko trzymałam garnek (dokładnie na podłodze) z całej siły a mama ugniatała.Albo na zmianę.Ale za to zawsze smakowały wyśmienicie.U nas także jadało się z tłuszczem ze skwarkami,ale do tego jeszcze obowiązkowo była surówka \z kiszonej kapusty.
Kasia35 13.04.2013 08:06
mojego męża babcia takie robi, ponoć są pyszne tylko nie miałam jeszcze okazji spróbować
Aleksandra/Olcia 12.04.2013 16:56
także je lubie pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak