Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem na ostro
Na stolnicę przesiać mąkę i na sucho wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, dodać jajko i olej oraz wodę w takiej ilości, aby po zagnieceniu uzyskać gładkie ciasto pierogowe.
Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na jakieś 30 min, aby odpoczęło, a w tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Do mięsa mielonego dodać posiekaną drobno 1 cebulę i czosnek.
Pomidory odsączyć z zalewy i połowę z nich dodać do mięsa, dodać 2 łyżki zalewy pomidorowej oraz posiekaną pietruszkę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Farsz ma być wyraźnie pikantny.
Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki, następnie nadziać je farszem i zlepić pierogi. Polepione pierogi ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku.
Sos:
Cebulę która została pokroić w cieniutkie piórka i wymieszać z pozostałymi pomidorami i zalewą, dodać około 1 szklanki wody i doprawić, wszystko gotować na małym ogniu do momentu kiedy cebula i pomidory się prawie rozgotują i całość zgęstnieje.
Pierogi podawać gorące z dodatkiem sosu.