Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem na ostro

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
przyprawa ognista 1 szczypta
olej 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Farsz:
mięso mielone 60 dag
krojone pomidory 1 puszka
czerwone cebule 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
chili
natka pietruszki posiekana łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem na ostro

Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę i na sucho wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, dodać jajko i olej oraz wodę w takiej ilości, aby po zagnieceniu uzyskać gładkie ciasto pierogowe.
Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na jakieś 30 min, aby odpoczęło, a w tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Do mięsa mielonego dodać posiekaną drobno 1 cebulę i czosnek.
Pomidory odsączyć z zalewy i połowę z nich dodać do mięsa, dodać 2 łyżki zalewy pomidorowej oraz posiekaną pietruszkę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Farsz ma być wyraźnie pikantny.
Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki, następnie nadziać je farszem i zlepić pierogi. Polepione pierogi ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku.
Sos:
Cebulę która została pokroić w cieniutkie piórka i wymieszać z pozostałymi pomidorami i zalewą, dodać około 1 szklanki wody i doprawić, wszystko gotować na małym ogniu do momentu kiedy cebula i pomidory się prawie rozgotują i całość zgęstnieje.

Pierogi podawać gorące z dodatkiem sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 15.09.2013 13:57
świetna propozycja obiadowa
MC_S 26.07.2013 00:20
Na pewno pychotka.
Monika58 12.04.2013 20:50
muszą być pyszne
Katarzyna/kate1980 12.04.2013 20:40
bardzo fajny przepis
Sylwiagr 12.04.2013 19:07
rewelacyjne
Olga_SK 12.04.2013 17:59
ciekawy pomysł na nadzienie! super!
Janina 12.04.2013 17:02
Pierogi super
adelajda 12.04.2013 16:59
klasyk sam się broni
jerzy3 12.04.2013 14:45
zapisuję przepis i mam nadzieję,że w przyszłym tygodniu będą na mnei czekać takie pierogi
jasiek 12.04.2013 14:22
doskonały farsz
Pomocnik 12.04.2013 14:17
pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak