Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka pomarańczowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier kryształ 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1/2 kostki
pomarańcza 1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka pomarańczowa

Kroki postępowania

1
Pomarańczę dokładnie szorujemy i płuczemy. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę. Z połowy pomarańczy wyciskamy sok.
Krok 1 - Babka pomarańczowa foto
2
Jajka wbijamy do miski. Wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem. Cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną, gorącą margarynę. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową oraz wyciśnięty sok. Delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Babka pomarańczowa foto
3
Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Babka pomarańczowa foto
4
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Babka pomarańczowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 05.08.2013 11:28
do kawki idealna
adelajda 28.07.2013 07:32
Pyszna babeczka
Ada-Gaba 17.06.2013 07:57
pyszne ciacho
Seba 30.04.2013 07:44
rewelacyjna babeczka
RenataZ-et 18.04.2013 20:24
świetna, aromatyczna babka :)
kate.500 15.04.2013 07:49
pyszna babka
olkaaa 13.04.2013 23:04
rewelacyjny przepis
Alex_M 13.04.2013 11:18
fajna babeczka :)
caralajna 13.04.2013 08:00
ładnie wyszła, mniam
Juleczka20 12.04.2013 11:11
uwielbiam!
SmakolykiJoanny 12.04.2013 09:09
Przepyszna babeczka :)
iwi 12.04.2013 08:51
Idealna do kawy.
Agnieszka-87-25 12.04.2013 08:22
o smaku pomarańczy musi być dobra :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak