Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z mąki żytniej

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas aktywany 3 łyżki
mąka żytnia 800 g
woda
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
siemię lniane
słonecznik łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z mąki żytniej

Kroki postępowania

1
ZAKWAS aktywny: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Do miski wlać 3 łyżki zakwasu aktywnego, 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca pod przykryciem. Po 8 h dodać do tego samego zaczynu 100 g mąki typ 2000 żytniej i 100 ml wody.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z mąki żytniej foto
2
Następnie po 9 h do w/w zaczynu dodać 80 - 100 g mąki żytniej typ 2000 i 100 ml wody. Odstawiać na 5 h.
Krok 2 - Chleb na zakwasie z mąki żytniej foto
3
Przygotować CIASTO: do przygotowanego zaczynu dodajemy 500 g mąki żytniej typ 700 oraz sól i cukier rozpuszczone w ok. 300 ml wody. Wsypać 2 łyżki siemienia lnianego i 1 łyżkę słonecznika. Wymieszać mikserem z odpowiednimi końcówkami.
Krok 3 - Chleb na zakwasie z mąki żytniej foto
4
Uszykować dwie foremki wyłożone papierem do pieczenia. Do każdej foremki wlać ciasto i posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym. Włożyć do np. reklamówki (tak aby ciasto parowało i nie miało za dużo dostępu powietrza) i trzymać w ciepłym miejscu ok. 6 h.
Krok 4 - Chleb na zakwasie z mąki żytniej foto
5
Po wyrośnięciu chleb można ponacinać, ale nie jest to konieczne ponieważ nie pęka podczas pieczenia. Piec w piekarniku ok. 40 min w temp. 200 st.C.
Krok 5 - Chleb na zakwasie z mąki żytniej foto
6
Chleb po wyjęciu z foremki podczas stukania powinien wydawać głuchy dźwięk. Jeśli nie - jest niedopieczony i należy piec jeszcze kilka min (można już bez foremki).
Krok 6 - Chleb na zakwasie z mąki żytniej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 01.02.2014 09:19
domowy najlepszy !!!!!!
Bernadeta1 08.06.2013 12:08
super taki domowy chlebek
wyattearp 12.04.2013 13:03
uwielbiam domowy chleb!!!!!!!!!!!
gosia56 12.04.2013 11:07
napewno pyszny chlebek
Pyszota 12.04.2013 09:14
Do zaczynu mąka żytnia razowa typ 2000, może być pełnoziarnista. Natomiast do ciasta na chleb mąka żytnia typ 750
kasienka23 12.04.2013 07:35
uwielbiam taki chlebek! też taki ostatnio robiłam :)
miroslawa 12.04.2013 04:14
nie ma to jak domowy zdrowy chlebek
zielonamorelka 11.04.2013 19:24
czy to ma być mąka żytnia zwykła czy pełnoziarnista?
Anna133 11.04.2013 17:39
nie ma to jak zdrowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak