Szaszłyki wieprzowe

Szaszłyki wieprzowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    60 dkg
  • oliwa z oliwek

    1/2 szklanki
  • świeży rozmaryn

    1 gałązka
  • sok z 1 cytryny

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę umyj i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Mięso pokrój w dość duże plastry, a potem w kostkę. Przygotuj marynatę: oliwę z oliwek wymieszaj z listkami rozmarynu, sokiem i skórką otartą z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową marynatę wymieszaj z kawałkami mięsa. Przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na 6 godzin, by się przemacerowało. Potem kawałki szynki nadziewaj na szpadki lub patyczki. Opiekaj na grillu przez 15-20 minut. Gotowe szaszłyki podawaj z połówkami pieczonych ziemniaków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

01.12.2011 14:03
fajne

IKrakowianka

23.10.2011 21:36
super!!

Seba

07.07.2011 22:04
pycha

bogumiła3

15.09.2010 22:26
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat