Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MIÓD Z KWIATÓW MNISZKA

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty mniszka 4 kopiaste garście
cukier 1 kg
cytryna 1 szt
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: MIÓD Z KWIATÓW MNISZKA

4 kopiaste garści kwiatów mniszka,zalać 1 litrem zimnej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia.Garnek zdjąć z ognia i odstawić na noc.Następnego dnia wlewamy wszystko na sito i cedzimy,dobrze wyciskamy kwiaty.Do soku dodajemy 1 kilogram cukru i cytrynę obraną i pokrojoną w plasterki.Garnek postawić na kuchence i nastawić najwolniejsze grzanie.Ciecz odparowuje się bez gotowania.Ciecz należy raz lub dwa razy oziębić,aby sprawdzić czy konsystencja jest prawidłowa.Nie może być zbyt gęsty bo scukrzy się.Gdy miód jest gotowy wyjmujemy cytrynę,a syrop przelewamy do słoików.Mój stoi już rok i nic się z nim nie dzieje.Bardzo dobry na kaszel.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.04.2013 18:14
robiłam taki miód ale kwiatki zbierałam na sztuki ....
jozefinach 11.04.2013 13:28
Pamiętam ten miód z dzieciństwa. Piliśmy go na przeziębienie.
halina17 11.04.2013 11:23
Robię też , .ale więcej kwiatków daję
bogusia19 11.04.2013 10:30
fajny przepis
dodi 11.04.2013 10:16
kiedyś również robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak