Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi na ostro

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąki + mąka do podsypywania 250 g
soli 1/2 łyżeczka
gorąca woda 1 około 1 szk
Farsz:
kiełbasy podlaskiej 150 g
wędzonego boczku 150 g
czerwonych ostrych papryczek 5
nadziewanych serkiem
ugotowanych ziemniaków 250 g
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/5 łyżeczka
DODATKOWO:
do gotowania pierogów
kiełki rzodkiewki 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi na ostro

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć bez tłuszczu, bo się wytopi z boczku. Dodać cebule i dalej smażyć aż cebulka będzie miękka. Połowę podsmażonych składników przełożyć do miski a drugą zostawić do okraszenia pierogów.
Krok 1 - Pierogi na ostro foto
2
Ziemniaki zmielić i dodać do miski, kiełki posiekać a papryczki pokroić w kostkę i także dodać do miski. Farsz doprawić do smaku i wymieszać. Z farszu robić kulki ( mi wyszło 16 szt ). Nastawić garnek z wodą na ogień i zagotować, potem posolić i ponownie zagotować. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i wyrobić ciasto na pierogi.
Krok 2 - Pierogi na ostro foto
3
Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto, wycinać kółka ( u mnie spory kubek i wyszło 16 sztuk ). Krążek ciasta położyć na dłoni, na środek położyć kulkę farszu i dokładnie zlepić pierogi. Każdy pieróg układać na ściereczce a potem zakryć aby pierogi nie wyschły.
Krok 3 - Pierogi na ostro foto
4
Do gotującej się wody delikatnie wkładać pierogi ( jeśli mamy duży garnek to na raz, jeśli mniejszy to partiami ). Po włożeniu pierogów do wrzątku delikatnie przemieszać. Pierogi gotować około 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Gotowe pierogi wyłożyć na talerze, okrasić skwarkami i można dodatkowo posypać kiełkami.
Krok 4 - Pierogi na ostro foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka107 10.08.2014 12:25
Koniecznie muszę zrobić :)
ppaulina 04.02.2014 21:10
ale super wyglądają
JOANNA16 29.08.2013 08:53
wyglądają pysznie
Anna169Hosz 11.04.2013 11:06
Lubię takie pikantne.
Monika58 11.04.2013 09:39
pyszne te pierożki, a jak apetycznie podane - dodatek kiełków jeszcze bardziej zachęca do ich skosztowania - pyszne
Ewa104 11.04.2013 09:08
Świetna wersja farszu.Gratuluję!
kasienka23 11.04.2013 07:50
przepyszne takie pierogi!
wyattearp 11.04.2013 07:15
bardzo fajny farsz !!!!!!!!!
w mojej kuchni 10.04.2013 23:35
smacznie pomysłowe pierogi
kala9287 10.04.2013 23:08
bardzo ciekawy przepis
ZEWA 10.04.2013 22:48
dziękuję, a pierogi rzeczywiście wyszły super.
treonina 10.04.2013 22:46
to kolejny przepis który zasługuje na uwagę! super!
jozefinach 10.04.2013 22:19
Wyglądają bardzo smakowicie.
Renataj 10.04.2013 22:01
Rewelacyjny przepis.
Gary Michy 10.04.2013 21:59
Ekstra przepis, muszę wypróbować :)
beniaminek 10.04.2013 21:58
fajne danie
TEtalicha 10.04.2013 21:36
sa rewelacyjne
Megg 10.04.2013 21:27
super pomysł na pierogi, pycha
Marlenka.S 10.04.2013 21:23
świetny pomysł do wypróbowania
muffina 10.04.2013 20:59
Bardzo fajna opcja ile można jeść tradycyjne pierogi coś nowego:))!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak