Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z mięsem i warzywami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klasyczne ciasto drożdżowe 300 g
pomidory w puszce 1 op
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sól 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
kukurydza 100 g
mięso mielone 200 g
ser żółty 100 g
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z mięsem i warzywami

Ciasto przygotowujemy wg swojego sprawdzonego przepisu.


Sos:


Na patelnię wlewamy oliwę.


Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.


Wrzucamy pomidory.


Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną.


Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.


Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.






Farsz:

Na patelni rozgrzewamy olej.

Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę.

Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę.

Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.





Całość :

Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka.

Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz.

Posypujemy startym serem.

Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.


Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 10.04.2013 08:15
ale pyszności :)
beniaminek 09.04.2013 22:15
fajne danie
Olga_SK 09.04.2013 22:13
uwielbiam calzone! a twoje wygląda mega apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak