Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowy przysmak z pieczarkami
2.Następnie zalać ryż białym winem, mieszać aż do wyparowania wina.
3.Następnie zalać ryż wodą i gotować do konsystencji "al dente"kilkanascie minut, doprawić solą i pieprzem.
4.W międzyczasie pieczarki opłukać, posiekać; Na patelni rozpuścić reszte masła, dodać pieczarki, posiekaną pietruszkę i smażyć kilka minut aż do miękkości grzybów i lekkiego zarumienienia; Doprawić solą i pieprzem.
5.Gdy ryż jest ugotowany, dodać przysmażone pieczarki, dobrze wymieszać i odstawić do przestudzenia.
6.Możarellę pokroić w kwadraciki 1cm x 1cm.
7.Z ostudzonego ryżu formować kulki, wsadzając do środka kawałki mozzarelli.
8.Gotowe kulki odstawić na pół godziny do lodówki.
9.W trzech miseczkach przygotować następująco: w pierwszej mąkę, w drugiej roztrzepane jajko, w trzeciej bułkę tartą.
10.Schłodzone kulki najpierw zanurzyć w mące,potem w jajku,a następnie w bułce tartej.
11.Smażyć na oleju aż do zarumienienia.
Smacznego!