Rolada z dorsza w galarecie

Rolada z dorsza w galarecie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 3 cebule

  • 100 g tartej bułki

  • 50 g dobrej margaryny

  • sok z 1 cytryny

  • 1 marchewka

  • selera

  • 15 g żelatyny

  • filet z dorsza

    1 kg
  • pietruszka

    1 szt
  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie wywaru z żelatyny:

W małym garnku przygotować 1 litr wody, dodać sól, sok z cytryny. Opłukać warzywa i obrać a następnie dodać do garnka 1 cebulę, 1 marchewkę, 1 pietruszkę i 1 seler. Wszystko gotujemy przez 30 minut, wywar przecenić po czym rozpuszczamy w nim żelatynę i schładzamy godzinę.

Przygotowanie rolady z filetów:

Następnie 2 cebulę zemleć w maszynce do mięsa z filetami. Przekładamy farsz do małej miski i mieszamy z tartą bułką, żółtkami utartymi z margaryną. Można doprawić solą, lub pieprzem. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie należy ją wymieszać z farszem. Gotowy farsz z filetów należy przełożyć do foremki pokrytej folią aluminiową. Z którego należy uformować wałek i mocno zawinąć folią. Farsz z dorsza w folii ułożyć na foremkę do pieczenia ciasta i piec 40 minut w temperaturze 180 C.

Przygotowanie rolady z dorsza w galarecie:

Upieczoną rybę należy ostudzić, odwinąć z folii. Na półmisku przekładamy roladę z dorsza i zalewamy wywarem z żelatyną. Gdy galaretka z roladą zastygnie, można przełożyć ją na talerz i podawać krojoną w plastry z majonezem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat